Κυριακή 28.05.2023

Λήμνος: Σεμινάριο Δεξιοτήτων για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς | Η Σοφία Αρβανιτίδου και η Μαρία Χαραλαμπίδου οι συμμετοχές της Λήμνου

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Περιφερειακό Κέντρο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Σόφια, Βουλγαρία) και οι εκπαιδεύτριες κ.κ. Harriet Deacon και Βenedetta Ubertazzi, κάνουν γνωστό, ότι μετά από αρκετούς μήνες εντατικής προετοιμασίας, όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση του Σεμιναρίου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στη Λήμνο.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 8 έως 11 Μαΐου, στο νησί μας, ενώ η επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι τα αγγλικά. Το σεμινάριο θα έχει έδρα τον πολυχώρο Αποθήκη, όμως καθημερινά θα μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως, στην Ατσική, το πορτιανού, το Γομάτι κτλ

Να θυμίσουμε, πως ήδη από το 2002 και παράλληλα την κατάρτιση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η ελληνική πολιτεία υιοθέτησε τον όρο «άυλα πολιτιστικά αγαθά», για να θεσπίσει τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς που μέχρι τότε περιγραφόταν ως «παραδοσιακός και σύγχρονος λαϊκός πολιτισμός». 

Έτσι, στον Νόμο 3028/2002 “Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (ΦΕΚ 153/Α’/28.6.2002) ως άυλα πολιτιστικά αγαθά νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.

Εντωμεταξύ, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοίνωσε τα ονόματα όσων επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με θέμα: “Living Heritage Safeguarding and Sustainable Development. Training of trainers for Greece/ Διαφύλαξη ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμη ανάπτυξη. Εκπαίδευση για εκπαιδευτές στην Ελλάδα”.

Από την Λήμνο, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο Κοντιά, Σοφία Αρβανιτίδου  και η Μαρία Χαραλαμπίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ενεργών Πολιτών Λήμνου»

Δείτε το πρόγραμμα του Σεμιναρίου:

IMG 3481

IMG 3482

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ