Τρίτη 05.07.2022

Λήμνου: “Η Εκκλησία μέσα στον κόσμο αποτελεί έμπρακτο εργαστήριο αγιότητος”

Στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ο μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάνη, προκειμένου να τελέσει όπως και παλαιότερα ως Πρωτοσύγκελλος, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της μνήμης των 118 ετών από τα εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου της πόλεως, που είχαν γίνει την 21η Μαΐου 1904 από τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως.

Την παραμονή της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ναό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λήμνου, με την συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Εμπνευσμένα κατά την διάρκεια του εσπερινού μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Αγγελής, για την πνευματική διάσταση και σημασία των ιερών εγκαινίων, ενώ ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση των ιερών εικόνων του Αγίου Νεκταρίου και των εορταζομένων αγίων.

Το Σάββατο το πρωί ο κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, που η Εκκλησία συγκατέλεξε στους χορούς των αγίων της. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο αμφισβητούμενο ως προς την αγιότητα πρόσωπο του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου, αφού ως γνωστόν σημαδεύτηκε απο σκληρά γεγονότα και μεγάλα εγκλήματα, τα οποία ως άγιο δεν μπορούν να τον χαρακτηρίζουν. Με θεολογικές αναφορές ο ιεράρχης διευκρίνισε όμως, ότι η ιστορία τον χαρακτήρισε Μέγα και η Εκκλησία άγιο, επειδή η αναμαρτησία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αγιότητα, ούτε η δεύτερη είναι κατόρθωμα προσωπικό κάποιων, αλλά δώρο του Θεού σε όσους τον ποθούν και καταφέρνουν ανιχνεύοντας την κλήση του να κοινωνούν μαζί του.

Συμπλήρωσε δε πως “ο Θεός είναι άγιος και γι’ αυτό οι κοινωνούντες μαζί του αγιάζουν. Γι αυτό και το μεγάλο μήνυμα της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι, ότι η Εκκλησία μέσα στον κόσμο αποτελεί έμπρακτο εργαστήριο αγιότητος. Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να εμπιστεύονται την Εκκλησία χωρίς να στηρίζονται σε επιφανειακά και ανθρωποκεντρικά κριτήρια της λογικής, διαχωρίζοντας τις θέσεις τους.

Η πανηγυρική θεία λειτουργία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες του κ. Ιεροθέου προς τον οικείο μητροπολίτη Μεσογαίας και προς τον Δήμαρχο της πόλεως, ο οποίος με απόφαση του Δ.Σ. τίμησε τον μητροπολίτη Λήμνου για την δεκαετή παρουσία του και φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του στην πόλη, κάτω από τις ζωηρές επευφημίες της έκδηλης στο πρόσωπό του αγάπης και σεβασμού των πιστών.

Πηγή: orthodoxiainfoto.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ