Τρίτη 06.06.2023

Long Covid: Η νευρολογική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες

Μια νευρολογική διαταραχή που έκανε ευρέως γνωστή ο Αμερικανός ηθοποιός Brad Pitt έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα συμπτωμάτων της long COVID

Απροσδόκητες προεκτάσεις δείχνει να λαμβάνει το φαινόμενο της COVID-19, ακόμα και τώρα που η πανδημία παραμένει σε κατάσταση ύφεσης παγκοσμίως. Η περίπτωση μιας 28χρονης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο Cortex είναι αποκαλυπτική για τις σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει η νόσηση με κορωνοϊό στο πλαίσιο του συνδρόμου post-covid (ή long COVID).

Για την Annie -ψευδώνυμο για την προστασία της ιδιωτικότητάς της-, η περιπέτεια με τον ιό δεν τελείωσε με την υποχώρηση των βασικών συμπτωμάτων της νόσου, ούτε όμως και με τα συνήθη προβλήματα που συνοδεύουν τη μακρά COVID. Είχαν παρέλθει κάποιοι μήνες από τη λοίμωξη τον Μάρτιο του 2020, όταν άκουσε τη φωνή του πατέρα της να ακούγεται από το στόμα ενός αγνώστου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους ερευνητές που έχουν αναλάβει την περίπτωσή της, για τους οποίους πλέον η προσωπαγνωσία θα πρέπει να προστεθεί στη μακρά λίστα με τα νευρολογικά συμπτώματα που αφήνει η νόσος στους αναρρώσαντες.

«Τα πρόσωπα στο κεφάλι μου είναι ρευστά σαν το νερό» εξηγεί η Annie για τη δυσκολία που αποτυπώνεται εντονότερα στην ενασχόλησή της με τη ζωγραφική και την ανάγκη πλέον να κοιτάζει συνεχώς το μοντέλο, όταν παλιότερα το έκανε κάθε 15 ή 30 λεπτά. Σύμφωνα με τους νευροψυχολόγους Marie-Luise Kieseler και Brad Duchaine από το Κολλέγιο Darmouth, τα διάφορα τεστ στα οποία υπέβαλαν την Annie επιβεβαίωσαν πως το πρόβλημα με την αναγνώριση προσώπων οφείλεται σε συγκεκριμένα σφάλματα στη μνήμη προσώπων και όχι γενικότερες καταστάσεις υγείας.

Ωστόσο η Annie αντιμετωπίζει δυσκολίες και με τον προσανατολισμό της, αδυνατώντας να κινηθεί ακόμα και σε οικεία περιβάλλοντα όπως η γειτονιά της αν δεν κάνει χρήση της υπηρεσίας χαρτών της Google. Η έλλειψη προσανατολισμού είναι συνήθης σε άτομα με προσωπαγνωσία. Όπως εξηγεί ο Δρ Duchaine, ο συνδυασμός είναι συχνός μετά από εγκεφαλική βλάβη ή αναπτυξιακά ελλείμματα και οφείλεται το πιθανότερο στο ότι η αναγνώριση προσώπων και η χωρική αντίληψη εξαρτώνται από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου στον κροταφικό λοβό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ