Κυριακή 21.07.2024

Μ. Κομνηνάκα: Να εξασφαλιστεί η ένταξη των εργαζομένων του «PHILOS» σε κρατικές δομές Δημόσιας Υγείας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα προγράμματα «Philos II» και «Ιπποκράτης» συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιούνη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, όπως και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές προσφύγων.
Το σχετικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Philos I και II» αποδείχτηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους, πρόσθεσε, ενώ ταυτόχρονα, οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπήρχε για μήνες γιατρός.
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι «επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης” με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΕ» σε προηγούμενη Ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα «Για την ένταξη των εργαζομένων του προγράμματος “PHILOS ΙΙ – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση” σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε, επίσης, πως εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού, ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos II» καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεών τους στις 30.06.2024, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια «συνέχεια» για την προστασία των προσφύγων.
Στάθηκε, ακόμα, στο γεγονός πως το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ.
«Ήδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφθεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την “απορρόφηση” ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος “Philos II”, σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων», συμπλήρωσε.
Τέλος, έθεσε το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος «PHILOS ΙΙ», ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ, όπως και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έσπευσε να επιδοθεί για ακόμα μια φορά στο γνωστό παιχνίδι με το «μπαλάκι της ευθύνης», επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως το υπουργείο Υγείας είναι αναρμόδιο να απαντήσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «PHILOS».
Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει πως δεν υφίσταται τίποτα μεμπτό σε σχέση με την ανάθεση σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο ιδιωτικής υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για μια «σύννομη, ανοιχτή διαδικασία» για να ισχυριστεί στο τέλος πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Από την πλευρά της, η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι η Ερώτηση έγινε προς το υπουργείο Υγείας, διότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της Υγείας, ανεξάρτητα από το σε ποιον απευθύνεται, και, ως εκ τούτου, αρμόδιο είναι πρωτίστως το αρμόδιο υπουργείο και όχι αυτό της Μετανάστευσης «που λειτουργεί τελικά ως ντίλερ των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων». Μάλιστα, εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, πως το υπουργείο πρέπει να προβληματίζεται αν θα παρέχεται Υγεία στον λαό δωρεάν και δημόσια ή με όρους κέρδους από ομίλους Υγείας και ΜΚΟ.
Έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στην αναπληρώτρια υπουργό αναφορικά με το τι «μέλλει γενέσθαι» με την παροχή Υγείας σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό κατά το επόμενο δίμηνο Ιούλη – Αύγουστο, δεδομένου ότι έχει ξεκαθαριστεί πως το πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει. Αλλά και τι θα συμβεί με τα δικαιώματα εργαζομένων του «PHILOS» που «βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας», επισημαίνοντας πως δεν εξασφαλίζεται η μόνιμη εργασία τους και η ασφάλισή τους στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», για το οποίο καλούνται εκ νέου σε συνεντεύξεις.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στους διερμηνείς, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», ενώ είναι απαραίτητη η παρουσία τους, για παράδειγμα, σε συνεδρίες με ψυχολόγους, με την Μ. Κομνηνάκα, μάλιστα, να αναρωτιέται αν την απουσία τους θα την καλύψει το Google Translate και να επαναλαμβάνει πως όλοι αυτοί οι πολύτιμοι εργαζόμενοι του προγράμματος είναι αναγκαίοι σε κρατικές δομές Δημόσιας Υγείας, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και για αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ένταξή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάτι για το οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ