Τρίτη 16.04.2024

Μακρόν: Το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από την γαλλική Γουιάνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η τζιχαντζιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή του Χορασάν επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μία «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ανέφερε επίσης, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίσης, δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, στην οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, διεξήχθη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος,λέγοντας στη Ρωσία ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» να επιχειρήσει να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Η Ρωσία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενορχήστρωσε την επίθεση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι καλύπτει την Ουκρανία. «Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμάς, στις υπηρεσίες μας (πληροφοριών), όπως και στους βασικούς ετέρους μας, υποδεικνύουν πράγματι ότι επρόκειτο για ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν.

«Νομίζω ότι θα ήταν τόσο κυνικό όσο και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη Ρωσία και την ασφάλεια των πολιτών της να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο προκειμένου να προσπαθήσει και να το στρέψει κατά της Ουκρανίας». Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά δημοσίως στην τζιχαντιστική οργάνωση σε σχέση με τους δράστες της επίθεσης, που σύμφωνα με τον ίδιο επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε πως κάποιοι άνθρωποι «στην ουκρανική πλευρά» είχαν προετοιμαστεί να περάσουν τους ένοπλους από τα σύνορα. Η Ουκρανία αρνείται κάθε ρόλο στην επίθεση και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τον Πούτιν ότι επιδιώκει να οδηγήσει αλλού την ευθύνη για το χτύπημα, αναφέροντας την Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως το παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, είχε επίσης επιχειρήσει να διαπράξει επιθέσεις στη Γαλλία.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του, στο πλαίσιο επίσκεψης, στη γαλλική Γουιάνα, αφότου η γαλλική κυβέρνηση αύξησε χθες το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο σημείο, στον απόηχο της επίθεσης στη Μόσχα.

«Έχουμε προτείνει να αυξήσουμε τη συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες (πληροφοριών) και τους εταίρους μας στην περιοχή, προκειμένου οι ένοχοι να μπορέσουν να βρεθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και εμείς να συνεχίσουμε να πολεμάμε αποτελεσματικότερα κατά εκείνων των οργανώσεων που στοχοθετούν διάφορες χώρες».

 

πηγή: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ