Πέμπτη 30.06.2022

Μαρία Κομνηνάκα: «Η σημερινή ενεργή πολεμική σύρραξη προετοιμάστηκε και εξελίσσεται γύρω από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφερόμενη στην κατάσταση που διαμορφώνεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πως «Η σημερινή ενεργή πολεμική σύρραξη προετοιμάστηκε και εξελίσσεται γύρω από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια».

«H έναρξη του πολέμου ήταν με την απαράδεκτη, καταδικαστέα χωρίς “ναι μεν, αλλά”, εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η προετοιμασία του και ο ακήρυχτος πόλεμος που προηγήθηκε μπορεί να μένει απαρατήρητος; Αν δεν δούμε την μεγαλύτερη εικόνα, την πολεμική προετοιμασία που εξελισσόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή, τότε θα βγάζουμε εσφαλμένα συμπεράσματα και για τις αιτίες του πολέμου και για το πώς αυτού του είδους οι ανταγωνισμοί μπορούν να σταματήσουν», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι είναι εμφανής πια η εμπλοκή των ΝΑΤΟικών και της ΕΕ στην ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη του πολέμου ο οποίος προετοιμάστηκε και εξελίσσεται για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων, των αγορών.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε πως αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των χωρών στους ανταγωνισμούς, η επιλογή στρατοπέδου ληστών, δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. «Ακριβώς το αντίθετο σηματοδοτεί», τόνισε και υπογράμμισε πως το να παίρνει θέση κάποιος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο δεν σημαίνει ότι παίρνει θέση με την αντίθετη πλευρά.

«Οι λαοί πρέπει να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο». «Το ΚΚΕ ξεκάθαρα τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας τις ευθύνες και όλη την εικόνα η οποία οδήγησε και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το γεγονός ότι σήμερα ο λαός της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε “σάκο του μποξ” για ξένα προς τον ίδιο συμφέροντα», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ