ΑΠΟΨΕΙΣ - 20/01/2024 - 5:30 μμ
Μαθήματα ελληνικής ιστορίας χρειάζεται επειγόντως ο Στέφανος Κασσελάκης
Προχθές, Τετάρτη 17/01/2024 φρόντισε να συνεχίσει αυτή την παράδοση που τείνει να δημιουργήσει λέγοντας, μετά από συνάντηση που είχε με μέλη της αλβανικής κοινότητας στη χώρα μας, ότι «εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε τα αλβανικά ως μια γλώσσα επιλογής τα ελληνικά. Όπως και η Αλβανία πρέπει να έχει ως γλώσσα επιλογής τα ελληνικά. Σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας». Παράλληλα αφού είπε ότι είναι τιμή του ΣΥΡΙΖΑ να φιλοξενεί στα γραφεία του τα μέλη της αλβανικής κοινότητας της Ελλάδας, τόνισε ότι πρέπει να μπει τέλος στην ομηρία των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσει ο ρατσισμός, προφανώς απέναντι στους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Με όσα λέει και κάνει για το κόμμα του ο κύριος Κασσελάκης (π.χ. δάνειο 230.000 Ε, τριήμερο εργασίας αυτό το Π-Σ-Κ στις Σπέτσες κ.λπ.) ούτε ασχοληθήκαμε, ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Εδώ όμως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολήθηκε, κατά κάποιον τρόπο, με εθνικά θέματα, τα οποία, απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζει καθόλου καλά και μάλλον το ίδιο συμβαίνει, με τους βασικούς συμβούλους και συνεργάτες του. Δεν διαβάσαμε να είπε τίποτα για ένα θέμα που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα, καμία κουβέντα του για τον φυλακισμένο για μήνες, με μια σειρά από έωλες κατηγορίες, εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρι, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί και διώκεται αδικαιολόγητα από τον μπασκετμπολίστα, ζωγράφο και, φερόμενο ως, πολιτικό Έντι Ράμα, νυν πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Γνωρίζει την υπόθεση Μπελέρι ο κύριος Κασσελάκης; Τι άποψη έχει; Γιατί δεν εξέφρασε, την ελπίδα έστω, να απελευθερωθεί ο άδικα κρατούμενος Μπελέρι; Ζήτησε επίσης ο κύριος Κασσελλάκης να μπει τέλος στην ομηρία των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια ομηρία αλήθεια; Κι αν δεχτούμε, ότι όντως η Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας ως προς τις διαδικασίες ένταξης της στην Ε.Ε. (τη λέξη «ομηρία», ούτε ο Έντι Ράμα δεν θα την έλεγε…), ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Έχει εκπληρώσει η γειτονική χώρα όλες της τις υποχρεώσεις, πληροί όλα τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιοι την κρατούν όμηρο; Και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί; Τέλος, αναφέρθηκε στον ρατσισμό, μία από τις γνωστές καραμέλες της Αριστεράς στην Ελλάδα (μαζί με την ομοφοβία, τον εθνικισμό κ.ά.).
Γνωρίζει ο κύριος Κασσελάκης, ότι η Ελλάδα, παρά τις όποιες μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές από συμπατριώτες μας τις οποίες βέβαια θεωρούμε απαράδεκτες και καταδικαστέες, ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε, τελείως ανορθόδοξα μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών, κάποιοι από τους οποίους αντί για «ευχαριστώ» προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις σε βάρος Ελληνίδων και Ελλήνων. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε παρουσιάσει και εμείς σε διάφορα άρθρα μας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες όσων αναφέρουμε. Σαφώς, δεκάδες χιλιάδες Αλβανών εργάστηκαν έντιμα και σκληρά στην Ελλάδα και έκαναν περιουσίες. Όσοι από αυτούς επέστρεψαν στην Αλβανία με τα χρήματα που αποταμίευσαν άνοιξαν επιχειρήσεις, έφτιαξαν πολυτελή σπίτια, αγόρασαν πανάκριβα αυτοκίνητα κ.λπ.
Παρ’ όλα αυτά οι Αλβανοί, τους οποίους οι Ιταλοί πετούσαν στη θάλασσα από τα καράβια στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έχουν μια ανεξήγητη αντιπάθεια για την Ελλάδα. Φταίει, άραγε η πλύση εγκεφάλου επί 45 χρόνια από τα καθεστώτα Χότζα και Αλία, στη συνέχεια; Αν κάποια χώρα θίγεται και είναι ριγμένη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, αυτή είναι σίγουρα η χώρα μας. Και κλείνοντας το κεφάλαιο «ρατσισμός απέναντι στους Αλβανούς στην Ελλάδα», ας μας πει ο κύριος Κασσελάκης αν είναι ρατσιστές και οι Βρετανοί, οι οποίοι στέλνουν τους παραβατικούς Αλβανούς στις φυλακές της χώρας τους, κάτι που η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια. Μήπως κα για τη στάση των Βρετανών φταίνε οι κακοί, ρατσιστές Έλληνες οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται συκοφαντώντας τους καλούς Αλβανούς και βυσσοδομώντας σε βάρος τους; Εξίσου φιλύποπτοι με τους Αλβανούς είναι κι οι άλλοι Ευρωπαίοι. Μήπως ρατσιστές με τους Αλβανούς είναι οι ίδιοι οι Αλβανοί που αποφεύγουν να πουν την εθνικότητά τους ή δηλώνουν άλλη (π.χ. Έλληνας). Μήπως κύριε Κασσελάκη να μην λέμε Αλβανούς, τους Αλβανούς για να μην είμαστε ρατσιστές; Και πώς να τους λέμε; Είπε επίσης ο κύριος Κασσελάκης ότι θα πρέπει τα ελληνικά να είναι γλώσσα επιλογής σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Γνωρίζει ο κύριος Κασσελάκης το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, σύμφωνα με το οποίο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι υποχρεωτική στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις θα διδάσκονταν παράλληλα και η αλβανική; Η θρησκευτική διδασκαλία θα γινόταν μόνο στα ελληνικά.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς στις 5/11/2023. Αντί να αναφέρει ο κύριος Κασσελάκης ότι πρέπει να εφαρμοστεί μετά από 110 χρόνια το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, στο οποίο άλλωστε υπάρχει η πρόβλεψη για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μεγάλο μέρος της Αλβανίας (Βόρειο Ήπειρο) ζητά να γίνουν και τα ελληνικά γλώσσα επιλογής στην Αλβανία… Καλά, ο ίδιος δεν ξέρει, οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του δεν ξέρουν; Κάθε φορά που μιλά, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε στις δημοσκοπήσεις και στην κοινωνία. Αν ζητούσε π.χ. ο κύριος Κασσελάκης να γίνουν γλώσσα επιλογής τα ισπανικά, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Τα αλβανικά πού αποτελούν βασική γλώσσα, πλην της ίδιας Αλβανίας (αν και ούτε αυτό δεν είναι σίγουρο) και των σωφρονιστικών καταστημάτων της Ελλάδας; Ομιλούνται στο Κόσοβο, στη λεγόμενη «Βόρεια Μακεδονία» (δυτικό κυρίως τμήμα της), σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, την Κροατία και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Περίπου 7,5 εκατομμύρια είναι οι ομιλητές μιας γλώσσας το αλφάβητο της οποίας καθιερώθηκε μόλις το 1909. Ποια είναι η επιρροή της αλβανικής γλώσσας στην επιστήμη; Όταν χιλιάδες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη δημιουργία νέων επιστημονικών όρων, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει έστω και μία αλβανική λέξη με χρήση στην επιστήμη…
Ο κύριος Κασσελάκης όταν είχε κάνει το φραστικό (;) λάθος με το ψευδοκράτος λίγο μετά την ανάληψη της θητείας του, είχε πει ότι σε τρεις μήνες θα τελειοποιήσει τα ελληνικά του. Έστω κι αν τα ελληνικά του βελτιώθηκαν οι ιδέες του ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια είναι η χειρότερη… Επειδή έχει, ακόμα, έναν θεσμικό ρόλο, ας φροντίσουν τουλάχιστον οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του να τον προστατέψουν από δηλώσεις και ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη. Κατάφερε ακόμα και σε ένα προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα, αυτό με τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις του κόμματος της Κουμουνδούρου για το ζήτημα, να προκαλέσει σύγχυση με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας. Αν συνεχίσει έτσι ο κύριος Κασσελάκης, δεν αποκλείεται στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί κάτω κι από το 10%, κάτι που σίγουρα θα φέρει σε πολύ άσχημη θέση όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο…
ΥΓ. Με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και τη σύντομη αναφορά που κάναμε και στο σημερινό, να προσθέσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Το 2021, έξι χρόνια μετά θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το επέλεξαν μόλις 225 ζευγάρια ανδρών και 89 γυναικών. Το 2022, έγιναν 44.000 γάμοι περίπου (22.000 θρησκευτικοί και άλλοι τόσοι πολιτικοί).
Επίσης υπογράφτηκαν 13.550 σύμφωνα συμβίωσης, 507 από αυτά μεταξύ ομοφυλόφιλων (394 μεταξύ ανδρών και 113 μεταξύ γυναικών, συνολικό ποσοστό 3,74%). Τι θα αλλάξει με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών; Έχει προκληθεί ένα χάος στην ελληνική κοινωνία και έχουν μπει στο περιθώριο άλλα, φλέγοντα ζητήματα για μια μικρή μειοψηφία, όπως φαίνεται (να δεχτούμε ότι υπάρχουν κρυφές και κρυφοί ομοφυλόφιλοι, αυτοί όμως δεν θα φανερωθούν ποτέ). Ποιοι και γιατί ωθούν την κυβέρνηση σε αυτή την ακατανόητη βιασύνη; Καλά να είμαστε, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο από ένα… πολύχρωμο σύνολο βουλευτών, θα επανέλθουμε.
Πηγη
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επιλογή Κ. Τασούλα, μια πολιτισμική και πολιτική στροφή
20.01.2025 - 4:30 μμ
Οι κεντρώοι ένα πράγμα θέλουν: Tην πολιτική σταθερότητα
20.01.2025 - 2:00 μμ
Πώς υποδέχονται τον Τραμπ οι αγορές – Προκλήσεις και ευκαιρίες
20.01.2025 - 10:00 πμ