Σάββατο 01.04.2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, που διοργανώθηκε από τις  14 έως τις 20 Μαρτίου 2022 από τον Δήμο Λήμνου και το ΚΕΠ Υγείας, σε συνεργασία το Εθνικό Διαδημοτικό  Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τα διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν πολυποίκιλες δραστηριότητες που στόχο είχαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα περιελάμβανε  Διαδικτυακά Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα  «Γνωρίζω τον εαυτό μου-Διαχείριση συναισθημάτων και άγχους» καθώς και ομιλία με θέμα «Τι ξέρει το παιδί μου για το σεξ που δεν ξέρω εγώ:» για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που αφορούσε γονείς και παιδιά, με υπεύθυνο τον κ. Πέτρο Κεχαγιά Ψυχολόγο MSc.Phdc –Ψυχοθεραπευτή.

Επίσης, δυο Δημοτικά Σχολεία συμμετείχαν και παρέλαβαν με τη μορφή  δανεισμού μια σειρά από επιστημονικά βιβλία τα οποία διαθέτει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λήμνου. Πιο συγκεκριμένα,  τα βιβλία αυτά αποτελούν χορηγία από το Ίδρυμα Ευγενίδου προς τη δομή. Το περιεχόμενο των βιβλίων ήταν σχετικά με τη δημιουργία του Σύμπαντος, τη γνωριμία με τους πλανήτες, την εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο, την εξέλιξη αλλά και τις τεχνολογίες αιχμής.

Το Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη Χαριζάνο και με τις τάξεις ‘Ε και ΣΤ’ Δημοτικού. αποφάσισαν να φτιάξουν μια γωνιά στον προθάλαμο του σχολείου αφιερωμένη στα βιβλία αυτά και τις ειδικές θεματικές που αυτά προτείνουν. Οι μαθητές έστησαν μια «Έκθεση Επιστημονικού Βιβλίου», την οποία έκαναν επισκέψιμη κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του ελεύθερου χρόνου. Oι μαθητές αποφάσισαν για τον τρόπο προβολής των εκθεμάτων, τις πληροφορίες στις ετικέτες και την ενημερωτική πινακίδα της Έκθεσης.

Στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρου  με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Καμιτσόγλου Σάββα, οι μαθητές της Ε΄τάξης  διάβασαν τα βιβλία και συζήτησαν για τον κοινό παρονομαστή που έχουν όλα, δηλαδή την εξέλιξη του  ηλιακού συστήματος. Στο πλαίσιο της εβδομάδας, κατασκεύασαν τους πλανήτες και τον ήλιο υπό μερική κλίμακα χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμα υλικά όπως : καλάμια, χαρτί ξύλο κ.α.

Παράλληλα, κατά την εβδομάδα ενημέρωσης πραγματοποιούνταν συλλογή λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης για τους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών.

Το ΚΕΠ Υγείας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση των δράσεων καθώς και τους συμμετέχοντες.

 

Η ανιδιοτελής τους συνεισφορά αποτελεί τιμή για εμάς και έμπνευση για να συνεχίσουμε το έργο μας.

 

Η Συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Λήμνου

Ελένη Καραγιαννάκη

Κοινωνική Λειτουργός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ