Τρίτη 16.04.2024

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκδηλώσεις παρουσίασης του πορίσματος του ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη

Σε εκδηλώσεις παρουσίασης του πορίσματος του ΚΚΕ για το έγκλημα των Τεμπών προχώρησε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Την παρουσίαση έκανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, την Παρασκευή 29/3 στο Πολύκεντρο της Κάπης, το Σάββατο 30/3 στον Πολιχνίτο και τη Δευτέρα 1/4 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Η ομιλήτρια στάθηκε αναλυτικά  στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι διαμορφώθηκε ένα εκρηκτικό μίγμα για να φτάσουμε σε αυτό το έγκλημα. Ανέδειξε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια από το έγκλημα μέχρι σήμερα, και μέσα στην εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά για την εξεταστική επιτροπή η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε (…)Ένα έγκλημα που έχει ιστορία…κι αυτό είναι που προσπαθούν επιμελώς και με κάθε μέσο να κρύψουν όλα τα άλλα κόμματα. Γι’ αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ συγκέντρωσε το μένος ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ που ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι μπήκαν στο κάδρο όλες οι κυβερνήσεις που διαμόρφωσαν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στο σιδηρόδρομο, οι πολιτικές δηλαδή που διαμόρφωσαν τις συνθήκες που συνέβαλαν αν όχι προδιέγραψαν το έγκλημα.

Βέβαια ξεχνάνε όλοι αυτοί ότι απαίτηση και των ίδιων των συγγενών των θυμάτων είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους, προσδιορίζοντας και οι ίδιοι στις μηνύσεις τους τους υπαίτιους σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας.

Έτσι λοιπόν, η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συνέβαλε καθοριστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γιατί παρά βεβαίως τα πολύ συγκεκριμένα όρια που αυτή έχει, λόγω των προκαθορισμένων αρνητικών πολιτικών συσχετισμών, επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία για την απόδοση τόσο των πολιτικών όσο και κυρίως των ποινικών ευθυνών και μάλιστα σε όλο το εύρος τους.

Η εξεταστική επιτροπή κράτησε ψηλά στην καθημερινή συζήτηση το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ έδωσε τη δυνατότητα να ακούσει ξανά όλη η Ελλάδα τους συγγενείς των θυμάτων, όλη η Ελλάδα άκουσε τον τραγελαφικό πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή να χάνει τα λόγια του για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, αλλά και μια σειρά κυνικές παραδοχές που επιβεβαίωσαν την ορθότητα του συνθήματος «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που αντήχησε απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις όλης της χώρας.

Στη συνέχεια τονίστηκε η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων, η μεγάλη μαζικότητα τους πανελλαδικά, η αμείωτη δράση των συγγενών των θυμάτων, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να μην υπάρχει συγκάλυψη.

Αναδείχτηκαν οι ευθύνες των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ (και Νέας Αριστεράς) και του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής που υλοποίησαν και πρεσβεύουν, τη στήριξή τους στην πολιτική της ΕΕ  που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων γιατί τέτοιος είναι ο χαρακτήρας της.

Στις εκδηλώσεις έγινε πλούσια συζήτηση, απασχόλησε η δράση που πρέπει να αναπτυχθεί από εδώ και μπρος, δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά και συγκεκριμένα ερωτήματα που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες, ενώ διακινήθηκε ο Ριζοσπάστης με το ειδικό ένθετο που περιλαμβάνει και το πόρισμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ