Τετάρτη 07.06.2023

Με ποιες απρόβλεπτες eco δράσεις πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι ξεχώρισαν στη βιώσιμη ανάπτυξη

Κουβέρτες από πλαστικό, δωρεάν πτήσεις που εμπνέουν τη νεολαία και smart τεχνολογίες δείχνουν πως ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή θέλει πρωτίστως… φαντασία

Πριν από λίγο καιρό, η Emirates, η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ένα εντυπωσιακό στατιστικό αποτέλεσμα: το 2022, είχε καταφέρει να ανακυκλώσει πάνω από 500 τόνους πλαστικό και γυαλί, συλλέγοντας φιάλες από νερό, χυμούς, αλκοόλ, κ.ο.κ. στα αεροσκάφη, με στόχο να επαναχρησιμοποιηθούν.

Με άλλα λόγια, οι 500 τόνοι ισοδυναμούν με 500 χιλιάδες κιλά που είναι ακριβώς, όσο το βάρος ενός αεροσκάφους τύπου A380 της εταιρείας.

Αυτό που εφαρμόζει η Emirates είναι ότι σε κάθε προσγείωση στο Ντουμπάι, το πλήρωμα καμπίνας διαχωρίζει τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, και στη συνέχεια τα μεταφέρει σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ντουμπάι, με το γυαλί να ταξινομείται ανά χρώμα και να κονιορτοποιείται.

Στη συνέχεια, τα υαλοθραύσματα αποστέλλονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε εταιρείες εξειδικευμένες στην επεξεργασία γυαλιού όπου δημιουργούνται νέες φιάλες.

Όσον αφορά τα πλαστικά μπουκάλια καθαρίζονται, ρευστοποιούνται και αποστέλλονται σε αντίστοιχες εταιρείες για τον ίδιο σκοπό.

Ένα παράδειγμα από το αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειας είναι ότι σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, η Emirates, προσφέρει, τα τελευταία χρόνια, στους επιβάτες οικονομικής θέσης βιώσιμες κουβέρτες, δηλαδή κουβέρτες που έχουν δημιουργηθεί από τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιώσιμο πρόγραμμα που αφορά σε κουβέρτες στον κλάδο των αερομεταφορών, καθώς από τη διαδικασία της κατασκευής με χρήση ανακυκλωμένου τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (rPET) μειώνονται εκπομπές ενέργειας κατά περίπου 70%. Επιπλέον, οι κουβέρτες της Emirates έχουν αποτρέψει περισσότερα από 95 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια από την απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δεύτερο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η κατασκευή λούτρινων παιχνιδιών, βρεφικών  προϊόντων αλλά και πρακτικών αξεσουάρ όπως τα τσαντάκια μέσης ή τα σακίδια ώμου και πλάτης τα οποία κατασκευάζονται από νήμα προερχόμενο από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ