Τετάρτη 27.09.2023

Μεγάλη συμμετοχή, μικρή όμως συγκριτικά

ναφέρομαι στη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμφίβολα η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, αν λάβουμε υπ΄όψη πως το κόμμα έρχεται από μια εκλογική συντριβή και αν λάβουμε υπ΄όψη και τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων εβδομάδων. Συνεπώς όσοι έβαζαν, λόγω αυτών των γεγονότων, χαμηλά τον πήχη της συμμετοχής έπεσαν έξω. Φαίνεται πως ο αριθμός των ψηφοφόρων θα αγγίξει τις 140.000.

Όμως θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και συγκριτικά. Και κυρίως μετρώντας.

Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2009, ψήφισαν 800.000 ψηφοφόροι, όταν το κόμμα έλαβε στις εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν 2.300.000 ψήφους. Δηλαδή στις εσωκομματικές συμμετείχε το 35% περίπου των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

Πάμε παρακάτω. Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016 ψήφισαν 400.000 ψηφοφόροι, όταν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το κόμμα έλαβε 1.526.000 ψήφους. Δηλαδή η σχετική αναλογία βρίσκεται λίγο πάνω από το 25%.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ του 2021 είχαμε μια πρωτοφανή αναλογική συμμετοχή. Συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές 270.000 ψηφοφόροι, όταν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές του 2019 έλαβε 460.000 ψήφους. Εξηγήσεις υπάρχουν και δεν είναι λίγες, όμως το αποτέλεσμα μετρά και είναι εντυπωσιακό.

Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται να ψηφίσουν περίπου 140.000 ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο έλαβε 930.000 ψήφους, δηλαδή η συμμετοχή θα κινηθεί γύρω από το 15% plus. Μια συμμετοχή που ποσοστιαία υπολείπεται σημαντικά των εσωκομματικών εκλογών των άλλων κομμάτων. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι μια ψύχραιμη ματιά, χωρίς υπερβολές.

Βέβαια, αυτές οι συγκρίσεις έχουν να κάνουν και κάτω από ποιες πολιτικές συνθήκες διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές. Π.χ. οι 800.000 που συμμετείχαν στις εκλογές του 2009 ήταν ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, αν λάβουμε υπ΄όψη πως η Νέα Δημοκρατία ερχόταν από τη μεγαλύτερη εκλογική της ήττα μόλις πριν από 40 ημέρες.

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν πως ο χώρος αυτός διατηρεί τη δυναμική του. Προβάλλει τις αντιστάσεις του. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν κλείσει καν οι κάλπες. Πάντως η ριζοσπαστική Αριστερά αυτή τη στιγμή δε δείχνει σημάδια κατάρρευσης, όπως πολλοί εκτιμούσαν.

Προς το παρόν δείχνει να αντέχει και για αυτή την αντοχή υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Είμαι προσεκτικός στις εκτιμήσεις μου διότι δε γνωρίζω τι θα γίνει στη συνέχεια. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί  νέα ηγεσία, όποια και αν είναι αυτή, σε βάθος χρόνου. Έχει μια δοκιμασία να ξεπεράσει, αυτή των ευρωεκλογών. Εκεί θα φανεί τι έκανε. Μέχρι τότε – και ο χρόνος είναι σχετικά μεγάλος– οι εσωκομματικοί αντίπαλοι θα περιμένουν στη γωνία για ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ