Πέμπτη 02.12.2021

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Oι ειδικοί είπαν πως θεωρείται η πιο επιθετική μέχρι στιγμής

Οι Βρετανοί υγειονομικοί προειδοποίησαν για την επέλαση μιας νέας μετάλλαξης του κοροναϊού, που την χαρακτηρίζουν την πιο επιθετική μέχρι τώρα. Μάλιστα, πιο επιθετική κι από την ινδική, που σημαίνει πως η παραλλαγή θα είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια.

Το νέο στέλεχος το οποίο έχει αρχίσει, ήδη, να κυκλοφορεί εκτιμάται ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.

Μέχρι στιγμής, έχουν προκύψει 10 κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής, σε τρεις χώρες, όμως το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή έχει 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη.

Αυτό σημαίνει, ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει το φονικό ιό.

Τρομακτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη, που φέρει στο εσωτερικό της σειρά παραλλαγών, ο Δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial.

Σημειώνεται πως η κωδική ονομασία της μετάλλαξης είναι B.1.1.529, ενώ τρία κρούσματά της έχουν εντοπιστεί στην Μποτσουάνα, έξι στη νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ