Παρασκευή 27.01.2023

Μια ευκαιρία συναίνεσης για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου

Με την τροπολογία- πρόταση ζητούσε συγκεκριμένα τη θέσπιση «κωλύματος εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμού κόμματος , όπου συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της δημόσιας τάξης».

Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα, μετά την άρνηση – όπως σημείωνε τότε- της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχθεί την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ- κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό μία ημέρα μετά να καταθέσει το κόμμα του άμεσα σχετική ρύθμιση. Και αιτιολογούσε την επόμενη παρότρυνσή της δηλώνοντας στις 9 Οκτώβρη του 2020 ότι «μετά την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, εκείνο που προέχει είναι να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί». Ένα μείζον ζήτημα τροφοδότησε τις δημόσιες συζητήσεις και συνεχίζει να προκαλεί αναμφίβολα το ενδιαφέρον των πολιτών.

Την περασμένη Κυριακή με τη συνέντευξή του στο «Θέμα» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη», τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις». Η αντιπολίτευση υποδέχτηκε την πρωθυπουργική προαναγγελία θυμίζοντας την παροιμία «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»- ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί σχετικά με την πρωτοβουλία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Κουμουνδούρου κινήθηκε στη συνέχεια προς την κατεύθυνση να καταθέσει δική της τροπολογία για τον αποκλεισμό όλων των καταδικασθέντων, που θα εξασφαλίζει, όπως υποστηρίζει ότι: Η νομοθετική πρόταση θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δηλαδή δεν θα εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και σαφής για τους νεοναζί, ώστε να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Στελέχη της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν δε, ότι η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο- υπονοώντας και αποδίδοντας τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης «εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε τεκμηριωμένες προτάσεις και παρατηρήσεις όσον αφορά στην τροπολογία που προετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε επίσης με δήλωσή του να ζητήσει το ταχύτερο ο Πρόεδρος της Βουλής τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης.

Το ΚΚΕ με σχόλιό του επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις «που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση». Και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη που δεν θα ψηφίσει την τροπολογία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών Ναζί».

Είναι προφανές ότι εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναζητούν για μια ακόμη φορά πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, θα αφήσουν να χαθεί κάθε ευκαιρία- και τότε ουδεμία απάντηση θα δοθεί απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει υπεύθυνα και συντεταγμένα. Να βρει, χωρίς αχρείαστες συγκρούσεις, πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης ακόμη και στο … παραπέντε των εκλογών. Να καταλήξει σε ένα στιβαρό πλάνο ρυθμίσεων που προϋποθέτει βέβαια πολιτική διάθεση για συγκλίσεις και φυσικά σοβαρή νομοτεχνική επεξεργασία της διάταξης.

Η κυβερνητική παράταξη έχει χρέος να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και επιχειρεί να διαμορφώσει τη συνθήκη της συναίνεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (τα δύο κόμματα που καταρχάς έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν συντεταγμένη αντίδραση) να προσθέσουν με συγκεκριμένες προτάσεις τους, επιμέρους ασφαλιστικές δικλείδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ