Τετάρτη 29.11.2023

Μολδαβία: Συντρίμμια πυραύλου S-300 εντοπίστηκαν στην Υπερδνειστερία -Προηγήθηκαν ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό

Συντρίμμια πυραύλου εντοπίστηκαν στην αποσχισθείσα περιφέρεια Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, έπειτα από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην γειτονική ουκρανική επαρχία της Οδησσού.

Ο Όλεγκ Μπελιάκοφ, συνεπικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής που επιβλέπει θέματα ασφαλείας σε αυτή τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιφέρεια, τόνισε ότι αστυνομικοί, μηχανικοί και παρατηρητές του στρατού βρίσκονται στην τοποθεσία στο χωριό Τσιτσάνι, περίπου 35 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο Μπελιάκοφ ανέφερε ότι ακούστηκε μια έκρηξη και τμήμα ενός πυραύλου S-300 έπεσε σε κήπο κοντά σε μια ιδιωτική κατοικία, αλλά δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Ουκρανία -Ρωσία: Δεν είναι σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

«Η κεφαλή του πυραύλου S-300 βρίσκεται στον κήπο», ανέφερε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι πρόκειται για πύραυλο S-300 μοντέλου του 1968.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300 αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία στον πόλεμο.

Οι μολδαβικές αρχές έχουν αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι έχουν εντοπίσει συντρίμμια πυραύλων σε βόρεια τμήματα της χώρας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και από τότε που η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drone στη νότια ουκρανική επαρχία της Οδησσού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ