Τρίτη 21.03.2023

Νιόπαντροι πήγαν εκδρομή για snorkelling και τους ξέχασαν στη θάλασσα -Πάλευαν με τα κύματα για ώρες

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι από την Καλιφόρνια κατέθεσε αγωγή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον μιας τουριστικής εταιρείας στη Χαβάη, λέγοντας ότι τους ξέχασαν στη θάλασσα, την ώρα που έκαναν snorkellling.

Η Ελίζαμπεθ Γουέμπστερ και ο Αλεξάντερ Μπούρκλε έκαναν μήνα του μέλιτος στη Χαβάη τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αποφάσισαν να πάνε για snorkelling. Έκλεισαν λοιπόν ένα ταξίδι με την εταιρεία Sail Maui. Το ζευγάρι, έμπειροι κολυμβητές και με πείρα στο snorkelling, έκλεισαν λοιπόν θέσεις για μια εκδρομή στο Lanai, ένα μικρό νησί κοντά στο Μάουι.

Η περιπέτεια του νιόπαντρου ζευγαριού

Σύμφωνα όμως με την μήνυσή τους, όταν το σκάφος έφτασε στο σημείο, ο καπετάνιος είπε στους επιβάτες πως θα είχαν μία ώρα για να κάνουν snorkelling προτού μετακινηθούν σε άλλη παραλία. Όπως ισχυρίζεται το ζευγάρι, δεν τους δόθηκε καμία συμβουλή σχετικά με μια συγκεκριμένη ώρα επιστροφής, πώς να επιστρέψουν στο σκάφος ή ρητά τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σκάφος της Sail Maui κοντά στις ακτές του νησιού Λανάι
Σκάφος της Sail Maui κοντά στις ακτές του νησιού Λανάι

Ο Τζάρεντ Βασκόβιτς, δικηγόρος του ζευγαριού, δήλωσε στο Insider πως η εκδρομή ήταν ανοργάνωτη και πρόσθεσε πως δεν υπήρχε ναυαγοσώστης, εάν συνέβαινε κάτι σε κάποιον από τους επιβάτες.

Όσο για τους νιόπαντρους, ενώ αρχικά έκαναν snorkelling σε ήρεμα και καθαρά νερά, μετά από λίγη ώρα, η θάλασσα άλλαξε. Προσπάθησαν να κολυμπήσουν προς το σκάφος, αλλά αυτό είχε ήδη αρχίσει να αναχωρεί για την επόμενη τοποθεσία, αναφέρει η καταγγελία.

Το ζευγάρι των νιόπαντρων Ελίζαμπεθ Γουέμπστερ και Αλεξάντερ Μπούρκλε
Το ζευγάρι των νιόπαντρων Ελίζαμπεθ Γουέμπστερ και Αλεξάντερ Μπούρκλε

«Έκαναν τρεις φορές καταμέτρηση επιβατών – Δεν κατάλαβαν πως έλειπαν δύο άτομα»

H αγωγή αναφέρει ότι τα μέλη του πληρώματος καταμέτρησαν τους επιβάτες τρεις φορές, αλά άλλοι επιβάτες δήλωσαν αργότερα πως κανένας δεν τους έβαλε να καθίσουν κάπου ή να παραμείνουν ακίνητοι προκειμένου να τους καταμετρήσουν.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι έκαναν μία καταμέτρηση, τους έλειπαν δύο, μετά έκαναν άλλη μία καταμέτρηση, τους έλειπαν δύο» λέει ο δικηγόρος του ζευγαριού. Και στην τρίτη καταμέτρηση, είπε ο Βασκόβιτς, το πλήρωμα μέτρησε όλο τον αριθμό των επιβαινόντων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο που έλειπαν και ξεκίνησε για την επόμενη τοποθεσία.

«Ήταν απλά πολύ ανοργάνωτο» δήλωσε η Τζέσικα Χέμπερτ, η οποία ήταν επίσης παρούσα στο ταξίδι αυτό, στο Hawaii News Now. «Όλοι συνέχισαν να κινούνται, οπότε ήταν πολύ εύκολο να μπερδευτεί κανείς στο μέτρημα».

Στην αγωγή του το ζευγάρι υποστηρίζει πως αφότου συνειδητοποίησαν πως το σκάφος τους είχε εγκαταλείψει, συνέχισαν να κολυμπούν και να κάνουν σήματα κινδύνου, καταλήγοντας τελικά σε βαθιά, ταραγμένα νερά. «Οι ενάγοντες είχαν αρχίσει να πανικοβάλλονται και πάλευαν να κολυμπήσουν σε δύσκολα νερά» αναφέρει η αγωγή. «Φοβήθηκαν πως ο πνιγμός ήταν επικείμενος».

Έγραψαν «SOS» στην άμμο – Πώς σώθηκαν τελικά

Η καταγγελία αναφέρει ότι τελικά έφτασαν στην ακτή του Λανάι και ήταν «κουρασμένοι και αφυδατωμένοι». Η Γουέμπστερ έγραψε «Help» (Βοήθεια) και «SOS» στην άμμο, αλλά καμία βάρκα δεν ήρθε να τους σώσει. Τελικά, τους βρήκαν κάτοικοι της περιοχής, τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους και τους έδωσαν νερό, αναφέρει η μήνυση. Παράλληλα, σύμφωνα με την αγωγή, η Γουέμπστερ κάλεσε την Sail Maui, η οποία δεν είχε παρατηρήσει πως κάποιος είχε χαθεί από την εκδρομή.

Τώρα, το ζευγάρι ζητά αποζημίωση για συναισθηματική οδύνη καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο του, το ζευγάρι εξακολουθεί να επεξεργάζεται το τραύμα που τους άφησε αυτό το ταξίδι. «Πέρασαν πολύ χρόνο στο νερό και αν δεν ήταν νέοι, υγιείς άνθρωποι και αθλητικοί τύποι, πιθανότατα θα είχαν πνιγεί» δήλωσε ο δικηγόρος τους στο Insider.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ