Σάββατο 04.02.2023

“Ο Αλέξης μέμφεται ….”

Την Πέμπτη 27 / 01 ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση , σε μια κίνηση αν μη τι άλλο έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος και άξια πολιτικής ανάλυσης και ερμηνείας .
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιχειρεί να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση εργαλειοποιώντας το αυστηρότερο μέτρο κοινοβουλευτικού ελέγχου , αιφνιδιάζοντας εν τελεί μονάχα την πολιτική λογική έχοντας ερμηνεύσει ως ευεπίφορο έδαφος λαϊκισμού τις εθνικές κρίσεις .

Εκτιμώ ως εξαιρετικά ενδιαφέρον να εξετάσουμε την πρόταση μομφής για την διαχείρισης της « Ελπίς » και των λοιπών εθνικών θεμάτων σε δυο άξονες σε εκείνον της πολιτικής σκοπιμότητας αλλά της ουσιαστικής κατεύθυνσης του μέτρου .

Αρχής γενομένης λοιπόν από τον πρώτο άξονα είναι ευκόλως αντιληπτό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις φερόμενες ελλείψεις του επιτελικού κράτους με σκοπό να αρθρώσει δυνητικά “ εύηχη ” αντιπολιτευτική ρητορική και να απεγκλωβιστεί από το αντιπαραγωγικό τέλμα της τελευταίας τριετίας .
Μάταια για εκείνον και τον πολιτικό του φορέα , καθώς αδυνατεί να καρπωθεί τα οφέλη της κοινωνικής δυσφορίας αφενός διότι δεν εκπέμπει εδώ και αρκετό καιρό καμία πολιτική αξιοπιστία όσο και αν μοχθεί να παρουσιαστεί ως αυτοχειροτόνητος εθνικός “ λυτρωτής ” και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος του να αναλάβει ακόμη και περισσότερες ευθύνες από εκείνες που της αναλογούν .
Ακόμη και αυτή η ετεροβαρή σύγκριση δεν τον δικαιώνει .
Αναπόφευκτο αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται είναι οι σπασμωδικές – πυροτεχνικές κινήσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως απορία των εσωκομματικών ανισορροπιών και του πολιτικού του ερέβους .

Αφορμωμενος λοιπόν από την σκοπιμότητα της μομφής του κ. Τσίπρα περνώ στην κατεύθυνση της μομφής .
Η πολιτική είναι άρτια συνδεδεμένη με μετρήσιμες έννοιες οι οποίες πολλές φορές συντελούν καθοριστικά στην λήψη των αποφάσεων .
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι από τον Ιούλιο του 2019 η μετωπική σύγκρουση της με την κυβέρνηση την οδηγεί σε εκλογική φθορά και πολιτικά αδιέξοδα , επομένως είναι σαφές ότι η πρόταση δεν έχει καμία αξίωση υπερψήφισης ούτε επενδύει στην δημοσκοπική άνοδο , αντίθετα επιδιώκει να διασφαλίσει την μικρότερη δυνατή κάθοδο.
Η εν λόγω πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού έχει φωτογραφική κατεύθυνση προς το ΚΙΝΑΛ λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε .
Συμπεραίνουμε έτσι ότι ο αιφνιδιασμός υφίσταται μονάχα στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη όπου μετά την εκλογή του έχει διαταράξει τους συσχετισμούς της κεντροαριστερής Πολυκατοικίας κινούμενος ως τώρα με μια υπέρ του δέοντος μετριοπάθεια βασισμένη στην φιλοσοφία των ίσων αποστάσεων την οποία και επιχειρεί να πλήξει ο κ. Τσίπρας .

Καταληκτικά και αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω στέκομαι ενώπιον τριών κεντρικών συμπερασμάτων :

Σ. 1 : Το κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ δεν συναντάται ούτε κατά τύχη με τους χειρισμούς του αρχηγού του που επιδίδεται σε μακρά προεκλογική εκστρατεία για την διατήρηση της ηγεσίας εις βάρος του φορέα .

Σ. 2 : Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με η χωρίς αρχηγό τον κ. Τσίπρα μέχρι αλλά και μετά τις επερχόμενες εκλογές μπορεί να είναι μονάχα η πολιτική επιβίωση .

Σ. 3 : Η ηγετική ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να επανεξετάσει την στρατηγική διαχείρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και να ορίσει σε νέα αξιακή βάση τους θεσμικούς χειρισμούς της για την προστασία της υπόληψης της δημοκρατίας .

Γιάννης Παπαδημητρίου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ