Παρασκευή 21.06.2024

Ο Κασσελάκης προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα: Προειδοποιήσεις, προσκλήσεις και νέος ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Ενδιαμέσως των εντατικών περιοδειών του ( προσωποκεντρική η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ γαρ) , ο Στέφανος Κασσελάκης “εξοπλίζεται” για την επομένη της 9ης Ιουνίου: Ήρθε για να μείνει επαναλαμβάνει ( ΕΦΣΥΝ) , μην κάνουν το λάθος και τον υποτιμήσουν, προειδοποιεί, φλερτάρει με άνοιγμα σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους ψηφοφόρους Βαρουφάκη και κυρίως – απευθυνόμενος πάντα στο εσωτερικό του– προαναγγέλλει καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο.

Κοινώς, συνέδριο αλλαγών , προς ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε “κόμμα Κασσελάκη”.

Πολλά τα μηνύματα που καλούνται να “μεταβολίσουν” και επισήμως, στελέχη και βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , ιδίως όσα “κρατούν” την ανάσα τους, έως ότου ανοίξει η κάλπη των ευρωεκλογών και “μετρηθεί” η τακτική του κ. Κασσελάκη στο εννιάμηνο που βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και έχει φέρει – αναμφίβολα- ανατροπές στη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ο πήχης των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραμένει απροσδιόριστος αριθμητικά ( Πότε τοποθετείται από τον ίδιο στο 17%, πότε σκαρφαλώνει στο 20% και πότε “συγχωνεύεται” με αόριστους στόχους περί σταδιακής ολικής επαναφοράς του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά και περισσότερο γειωτικές εκφράσεις ( σ.σ “δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί σε μια μέρα”) , η επωδός για τον κ. Κασσελάκη όμως, είναι η ίδια: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του , θα παραμείνει ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεργασίες και προσκλήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του, προφανώς και παρακολουθούν τη συζήτηση στο εσωτερικό για την ανάγκη το κόμμα να οδηγηθεί σε συνεργασίες νικηφόρες σε δεξιά και αριστερά του ( ΠΑΣΟΚ- Νέα Αριστερά) , μήπως και υπό ένα νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, καταφέρει η αντιπολίτευση να “απειλήσει” την κυβερνητική παράταξη και να δώσει προοπτική εξουσίας στον “προοδευτικό χώρο”.

Συζήτηση που ανοιχτά συντηρούν στελέχη όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης και σειρά άλλων που επιδίδονται και δη εναγώνια , σε σχετικές ζυμώσεις.

ΤΙ απαντά ο ίδιος;

* Η πόρτα για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά παραμένει ερμητικά κλειστή από τον κ. Κασσελάκη ο οποίος διαμηνύει: Όχι σε συνεργασίες “κορυφής”, οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν από τη βάση

* Και ασφαλώς, υπό την ηγεσία του ίδιου και του νέου ΣΥΡΙΖΑ: “Τα υπόλοιπα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στην Αριστερά, αυτήν τη στιγμή δεν προσφέρουν κυβερνητική πρόταση. Ας το παραδεχτούμε. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων τους συμπίπτει ιδεολογικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”.

* Αφήνει δε να εννοηθεί πως βρίσκεται ήδη σε διαδικασία “διεύρυνσης” του ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του που θα ολοκληρωθούν στον δρόμο για το συνέδριο που ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο: Η πρόσκληση αφορά, κατά τον ίδιο, σε “προβεβλημένα στελέχη”, έντιμά, ικανά κλπ τα οποία θα … ” αναλάβουν ενεργά θέσεις ευθύνης δίπλα μου στη διευρυμένη δομή”.

Ανοίγει πια και επισήμως από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για συνεργασίες την επομένη των ευρωεκλογών, με τον κ. Κασσελάκη σε κάθε περίπτωση να διαμηνύει σε “διαφωνούντες” , πως την μπαγκέτα την κρατά ο ίδιος.

πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.