Κυριακή 25.02.2024

Ο ορισμός του αιώνιου φοιτητή -Πήρε το διδακτορικό του στα 76, μετά από 50 χρόνια

Πενήντα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ένας φοιτητής από τη Βρετανία για να πάρει το δικατορικό του, που ξεκίνησε το 1970!

Ο δρ Νικ Άξτεν, πήρε υποτροφία από το ίδρυμα Fullbright για να κάνει διδακτορικό στη μαθηματική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ το 1970, αλλά επέστρεψε άπραγος πέντε χρόνια αργότερα στη Βρετανία. Στις 14 Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αναγόρευσε τον 76χρονο φοιτητή σε δικτάτορα Φιλοσοφίας ενώπιον της συζύγου του, Κλερ, και της 11χρονης εγγονής του, Φρέγια.

Ο δρ Άξτεν πήρε το μάστερ του στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην ηλικία των 69 ετών και στη συνέχεια προχώρησε στο διδακτορικό στο ίδιο πανεπιστήμιο, που το ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά όταν ήταν πλέον 75 ετών.

«Κάποια προβλήματα είναι τόσο μεγάλα ώστε απαιτούν το μεγαλύτερο μέρος μιας ολόκληρης ζωής για να τα κατανοήσεις. Χρειάζονται μακρά και δυνατή σκέψη. Κι αυτό μου πήρε 50 χρόνια», δήλωσε ο ίδιος.

Η έρευνα του «αιώνιου φοιτητή» εστιάστηκε σε ιδέες πάνω στις οποίες εργάστηκε πριν από πέντε δεκαετίες στην Αμερική. Πρόκειται για μια νέα θεωρία για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς βάσει του αξιακού συστήματος κάθε ατόμου. Ο δρ Άξτεν λέει ότι η θεωρία του θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη συμπεριφορική ψυχολογία.

«Είναι σκληρή δουλειά το διδακτορικό, αλλά ήταν υπέροχη εμπειρία»

«Αυτό που προσπαθούσα να κάνω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν εξαιρετικά δύσκολο (…) Ήταν ακόμη η “εποχή των λουλουδιών” και πλανιόταν μια επαναστατική αίσθηση στην ατμόσφαιρα. Ήταν η εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, του Παρισιού, της άνοιξης της Πράγας και των φοιτητικών καθιστικών διαμαρτυριών. Η κοινωνιολογία και η ψυχολογία ήταν μαθήματα που γνώρισαν μεγάλη άνθηση ξαφνικά. Πήγα να τα σπουδάσω επειδή ήθελα να καταλάβω τους ανθρώπους (…) Μου άρεσε που ήμουν ξανά φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Όλοι οι άλλοι τελειόφοιτοι φοιτητές της Φιλοσοφικής ήταν γύρω στα 23, αλλά με δέχτηκαν σαν έναν απ’ αυτούς. Είναι έξυπνοι άνθρωποι, γεμάτοι ιδέες και μου άρεσε να συζητώ μαζί τους – ειδικά στην παμπ τα απογεύματα», είπε ο δρ Άξτεν.

«Είναι φανταστικό να τον βλέπεις να αποφοιτά μισό αιώνα αφότου ξεκίνησε το αρχικό διδακτορικό του», είπε ο επιβλέπων καθηγητής του, Σαμίρ Οκάσα. Ο δρ Άξτεν, ζει στο Γουέλς του Σόμερσετ με τη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, ενώ έχει και τέσσερα εγγόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ