Παρασκευή 27.01.2023

Ο Ραφαήλ Γιαννέλης από το MedINA μιλάει στον FM100 για την ένταξη της Λημνιάς μάντρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Για τις μάντρες της Λήμνου και την καταχώρησή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συζήτησε η Δέσποινα Βασιλειάδου ζωντανά στην ραδιοφωνική της εκπομπή με τον λαογράφο κι εξωτερικό συνεργάτη της MedINA, Ραφαήλ Γιαννέλη.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της MedINA, οι μάντρες της Λήμνου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου. Συγκροτούν τον πυρήνα του ιδιαίτερου συστήματος οργάνωσης της γεωργο-κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα, το ανάγλυφο τοπίο και στη διάσωση των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, ενώ αποτελούν πολιτισμικό κεφάλαιο που διαμορφώνει τις κοινωνικο-οικονομικές δομές. Γύρω τους αναπτύσσεται ένα πλούσιο σύστημα εγκαταστάσεων, βοσκοτόπων, καλλιεργειών και ανθρώπινων σχέσεων που αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά, με τρόπο ολοκληρωμένο και αειφόρο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιβιώνουν για αιώνες. Λειτουργούν στον χώρο ως εμβληματικό σύμβολο που συμπυκνώνει το νόημα της ύπαρξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτελούν έμπνευση για μια βιώσιμη ανάπτυξη που στηρίζεται καθοριστικά στην παραδοσιακή γνώση και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

Η έννοια της ΑΠΚ περιλαμβάνει ένα σύνολο ιδεών, αξιών, επιλογών και συναισθημάτων, όπως οι προφορικές παραδόσεις, η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί, τα έθιμα, οι τελετουργίες, η παραδοσιακή γνώση και οι τεχνικές που συγκεντρώνονται γύρω από αυτήν, όπως και η τοπική κουζίνα που συνδέεται μέχρι σήμερα με τις αγροτικές κοινότητες. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν μουσειακό είδος αλλά τη ζωντανή παράδοση του τόπου κι έναν πολιτιστικό και οικονομικό πλούτο αναπροσαρμοζόμενο στις εκάστοτε συνθήκες.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.limnosfm100.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ