Τετάρτη 29.11.2023

Οι Δον Κιχώτες του ΠΑΣΟΚ και ο Κωνσταντινόπουλος

Είχε απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως προς την επισήμανσή του στην Κεντρική Επιτροπή πως η κυβέρνηση αξιολογείται πια ευθέως για τα πεπραγμένα της χωρίς το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακριβώς έτσι.

Αντίστοιχα όμως, η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και το κενό που δημιουργείται, δεν οδηγεί νομοτελειακά το ΠΑΣΟΚ στην «πλήρωση» της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτόματης αναγόρευσης του ως  κυβέρνηση εν αναμονή.

Η ανάλυση που κάνουν σημαντικά στελέχη του, δεν απέχει από την απλοϊκή θεωρία του ώριμου φρούτου συνοδευόμενη από την ασαφή διάκριση ανάμεσα στην «πρόοδο» και «συντήρηση».

«Καλώ κάθε πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Η συντήρηση πρέπει να αποκτήσει αξιόμαχο αντίπαλο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή.

Πασχίζοντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως τον βασικό εκφραστή ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου με προοδευτικό πρόσημο, το οποίο την επομένη των  επόμενων εκλογών μετά βεβαιότητας θα δώσει και μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση.

Το προσκλητήριο συμπόρευσης όμως σε ποιον ακριβώς «προοδευτικό κόσμο» απευθύνεται;

Στους ψηφοφόρους που ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ των κυρίων Τσίπρα- Πολάκη – Παππά  και εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ των κυρίων  Κασσελάκη – Πολάκη- Παππά  ή στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που συντάχθηκαν και συντάσσονται με τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η επίκληση του προοδευτισμού και της συντήρησης για να υποδηλώσει μια συγκεκριμένη εκλογική ταυτότητα ψηφοφόρου είναι στρατηγικά καταδικασμένη τακτική για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που αυτοπροσδιορίζονται  ως προοδευτικοί κεντροαριστεροί, σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις αξιολόγησαν με την ψήφο τους θετικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συνετέλεσαν στο χτίσιμο της πολιτικής κυριαρχίας που απολαμβάνει σήμερα.

Αυτοί δε θα επιστρέψουν επειδή το ΠΑΣΟΚ «καβάλησε» στις δημοσκοπήσεις μια δυο μονάδες το ΣΥΡΙΖΑ που πνέει τα λοίσθια.

Ούτε φαντάζεται κάποιος πως αν  δυσαρεστηθούν από την κυβέρνηση,  θα θελήσουν να τσουβαλιαστούν με τους  «προοδευτικούς» που θα επιστρέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας να αχνοφαίνεται προοπτική εξουσίας.

Η πλειοψηφία των νυν ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,  όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές κυβερνητικών πρωτοβουλιών και θέσεων σε βαθμό που να θεωρούνται οι θερμότεροι …οπαδοί του Μητσοτάκη.

Προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι διάφοροι Δον Κιχώτες της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να λογχίζουν ανεμόμυλους π.χ φωνάζοντας στην πορεία για το Πολυτεχνείο  «Δεξιά σημαίνει Ελλάδα πουλημένη – Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»  και ο Νίκος Ανδρουλάκης να λέει, ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο οραματίζεται, δεν έχει στόχο απλώς να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κερδίσει τη Ν.Δ!

Τις δυσκολίες ως προς αυτόν τον στόχο, τις συνόψισε μάλλον δυσάρεστα, κατά την παρέμβαση του την Κ.Ε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Βάζοντας κάμποσους αστερίσκους για τη στρατηγική, τη μέχρι τώρα δημοσκοπική απόδοση αναλογικά με την  κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, τον πήχυ στις ευρωεκλογές αλλά και ζητήματα εσωτερικής δημοκρατίας στο κόμμα.

« Αν επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «super market», θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης»  συμπέρανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Νωρίτερα είχε επικρίνει την ηγετική ομάδα για τη διαχείριση της συνάντησης Ανδρουλάκη – Κασσελάκη ευχόμενος να επρόκειτο για λάθος από το οποίο κάποιοι έμαθαν.

«Τι μήνυμα θέλαμε να στείλουμε με την κοινή διαρροή μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασσελάκη; Διακρίναμε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη κάποια αξιοπιστία; Κάποιο κοινό μέλλον; Είμαι σίγουρος ότι ΟΧΙ! Μια ωραία ιδέα, που κατέληξε μέσα σε ένα 24ωρο στα γνωστά αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος καταγράφοντας δημόσια, προκαταβολικά και… προληπτικά  την άποψή του για τον αναξιόπιστο κ. Κασσελάκη.

Κάνοντας χρήση των αριθμητικών δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 και του 2023  ο πολύ έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  προσγείωσε όσους έχουν κλείσει ήδη ραντεβού με το ράφτη τους.   «Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο, οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους» ανέφερε υποδεικνύοντας  ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να αντλήσει και πολλά απ΄αυτή τη δεξαμενή.

Για την επόμενη μεγάλη μάχη  των ευρωεκλογών ο κ. Κωνσταντινόπουλος προσδιόρισε τι ΔΕΝ είναι επιτυχία για το κόμμα!

« Η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές είναι στόχος που μας τον έστρωσε με ροδοπέταλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το ζητούμενο είναι αν το ποσοστό θα μας δώσει σήμα προοπτικής για το μέλλον ή όχι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ