Παρασκευή 19.04.2024

Ομιλίας Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή για την πρωτοβάθμια φροντίδα στα νησιά

Για το χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, για το χαρακτήρα της παροχής δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας που αυτό υπηρετεί, είναι Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί ακόμα και οι όροι που περιγράφουν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Τι είναι αυτό που παρουσιάζεται ως η εμβληματική αλλαγή, που δίνει και το στίγμα του νομοσχεδίου;

Ο προσωπικός γιατρός σε ρόλο «gatekeeper», όπως λέγεται, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δηλαδή, ο γιατρός σε ρόλο πορτιέρη, να κρατάει τον κόφτη της πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τον περιορισμό του κόστους του ασθενή.

Αντίστοιχο όρο και ταυτόσημη αιτιολογία συνόδευε βέβαια και τη ρύθμιση του οικογενειακού γιατρού που είχε πριν νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας ότι στο βωμό της ενιαίας στρατηγικής για το ξήλωμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ένας θεσμός που θα μπορούσε να έχει πολύ χρήσιμο ρόλο, στο πλαίσιο όμως ενός ενιαίου πλήρως στελεχομένου και εξοπλισμένου συστήματος υγείας, μετατρέπεται σε κόφτη των παροχών Υγείας.

Μετατρέπεται σε εργαλείο για περαιτέρω συμπίεση της κρατικής δαπάνης και των ασφαλιστικών παροχών, δηλαδή και της πολυπόθητης για το κεφάλαιο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων.

Όμως αλήθεια, αυτό που έλειπε από το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδίως από την αποδεκατισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα ήταν ο κόφτης; Η στοιχειώδης μόνο κάλυψη των αναγκών;

Ξέρετε, ένα τέτοιο εξαιρετικό “gatekeeping”, διαθέτουν σήμερα σε πανομοιότυπες εκδοχές, οι περισσότερες αν όχι όλες οι δημόσιες δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Απουσιάζουν τόσες πολλές βασικές ειδικότητες και αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό από τα Νοσοκομεία, πόσο μάλλον από τα ΚΥ, τα Πολυδύναμα υποτίθεται Περιφερειακά Ιατρεία, που αποδείχθηκαν παντελώς «αδύναμα», που βγάζουν μετά βίας τις στοιχειώδεις εφημερίες, με γιατρούς περιφερόμενους guest star να μπαλώνουν τρύπες, με νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό σε 10ωρες και 12ωρες βάρδιες για να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία των δομών, που πράγματι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχεις λόγο καν να περνάς το κατώφλι τους.

Ας πούμε, στο ΚΥ της Άντισσας, που καλύπτει μια περιοχή 5,5 χιλιάδων κατοίκων στο δυτικό κομμάτι της Λέσβου, και απέχει 75 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, εκτός από γιατρούς, και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι σε μόνιμη έλλειψη, λείπουν και οι οδηγοί του ΕΚΑΒ, μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται με απόλυτη  επιτυχία ότι οι ασθενείς δε θα περνάνε το κατώφλι του Νοσοκομείου.

Θα μπορούσα να περιγράψω αμέτρητα τέτοια παραδείγματα στη Λέσβο, στη Λήμνο, σε κάθε ένα απ’ τα νησιά του Β. Αιγαίου ή και την πρόσφατη εμπειρία που αντλήσαμε τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί ο «κόφτης», στα ακόμα μικρότερα νησιά, Στο περιθώριο των λαμπρών τελετών που συνόδευσαν την επίσκεψη της ΠτΔ στο νησί της Σύμης, πληροφορηθήκαμε ότι στο ΠΙ, που υπηρετούν μόνο αγροτικοί ιατροί, αναγκάζονται να παραπέμπουν τους ασθενείς, ακόμα και για μια ακτινογραφία στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Γιατί ακτινολογικά μηχανήματα «κοσμούν» το Ιατρείο, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό  για να τα δουλέψει. Όμως ούτε εκεί είναι βέβαια ότι θα περάσουν το κατώφλι της πόρτας, αφού κι από το Νοσοκομείο λείπει προσωπικό,  ακτινοδιαγνώστες, δεν επαρκούν οι γιατροί, με λίστες αναμονής να σχηματίζονται και για βασικές εξετάσεις, πόσο μάλλον αν φτάσουμε να μιλάμε για χειρουργεία, που η αναμονή ξεπερνά τους 800.

Τι βρήκατε λοιπόν να παρουσιάσετε ως λύση, γι’ αυτές τις ντροπιαστικές, ατέλειωτες λίστες;

Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, στα πρότυπα του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2001 και για τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία. Αυτούς που ξέχασε να καταργήσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να το βρει σήμερα η ΝΔ και να το πάει εξελίξει.

Λες κι αυτό που έλειπε για να γίνουν τα χειρουργεία ήταν να βάλουν πιο βαθειά οι ασθενείς το χέρι στην τσέπη. Κι όχι οι αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, νοσηλευτές και προσωπικό για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ, που ενδεχομένως θα χρειαστούν κλπ. Πόσο ακόμα θα τραβήξετε το λάστιχο, για να βγουν κι αυτές οι βάρδιες από το ίδιο, το ήδη εξαντλημένο προσωπικό;

Κι ενώ η παγιωμένη εγκληματική υποστελέχωση, ιδίως στις δομές υγείας των νησιών, φέρει βαρύ το αποτύπωμα των κυβερνητικών επιλογών όλων σας.

Με αυτούς τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες δουλειάς, με γιατρούς σε μόνιμη εφημερία, με το υψηλό κόστος ζωής στα νησιά, σε συνθήκες καθηλωμένων και πετσοκομμένων μισθών, που αρνείστε να επαναφέρετε, αγνοώντας κύριε Υπουργέ ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, τις οποίες έχετε «ευαγγέλιο» όταν νομιμοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές σας. Με την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών και ότι ακόμα συνεπάγεται για την επιστημονική τους εξέλιξη, να διαμορφώνουν αποτρεπτικούς, αν όχι απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη των θέσεων.

Αντί ν’ αντιμετωπίσετε όλα αυτά, έρχεστε ν’ ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες σε ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, κάνοντας ακόμα πιο θελκτική την εξώπορτα, για όσους γιατρούς πασχίζουν ακόμα να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες συνθήκες ζωής των νησιών, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις και ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.

Σ’ αυτές τις συνθήκες λοιπόν,  πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού,  μέσα σε ένα σκορποχώρι αποδεκατισμένων δομών υγείας, ΚΥ, ΤΟΜΥ ιδιωτικών δομών και πολυϊατρείων κλπ;

Τι σχέση έχει αυτό, με τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που απαιτεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ως Ενιαίο Σύστημα Υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης, αλλά και κυρίως πρόληψης, που θα έπρεπε να ιεραρχείται στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ είναι καταφανώς ανύπαρκτη σήμερα.

Που για να μπορέσει να λειτουργήσει απαιτεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με το ΚΥ,  με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και πλήρως στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες γιατρών. Παιδίατρους, οδοντίατρους, γυναικολόγους, μαίες, ψυχολόγυς, φυσικοθεραπευτές κα. Όλα αυτά που σήμερα είναι «είδη προς εξαφάνιση».

Ώστε να μπορεί να προσφέρει έγκαιρη, πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών. Όπως το επιτρέπουν οι σημερινές επιστημονικές δυνατότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις ιδιαίτερες συνθήκες των διάφορων περιοχών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ελευθερία, να μπορείς να καλύψεις επαρκώς το σύνολο των αναγκών σου και όχι να «κλωθογυρνάς» στα όρια της στοιχειώδους περίθαλψης.

Να ποια είναι, σύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ, η ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση για την ΠΦΥ, που δεν χωράει στα καλούπια και τα ίδια φθαρμένα υλικά, που ανακυκλώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τα οποία επί χρόνια χτίζουν το οικοδόμημα της εμπορευματοποιημένης  και ιδιωτικοποιημένης υγείας.

 

https://www.902.gr/eidisi/voyli/294944/egklimatiki-ypostelehosi-ton-domon-ygeias-sta-nisia-me-ypografi-olon-ton

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ