Παρασκευή 17.01.2025

Ομογενής ζωγράφος δώρισε έργο του με την Grace Wilson στη Λήμνο, εν καιρώ πολέμου

Πρόκειται για το έργο που φιλοτέχνησε ο κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνης της Μελβούρνης, Γιώργος Πέτρου, το οποίο και δώρισε στο Alfred Hospital, σε μια σεμνή τελετή αφιερωμένη στη ζωή της αξιόλογης αυτής γυναίκας.

Η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Kethly Fallon, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της εκ μέρους του νοσοκομείου, για το έργο που είναι αφιερωμένο, όπως δήλωσε, σε μία από τις πιο αξιόλογες προϊσταμένες αδλεφές νοσοκόμες στην ιστορία του νοσοκομείου, και αναφέρθηκε στη δράση της Matron Wilson κοντά στο πεδίο της μάχης, αλλά και τη συνεισφορά της στην εξέλιξή της νοσηλευτικής όταν εργάστηκε στο The Alfred τη δεκαετία του 1930.

Η προϊστάμενη Wilson στη Λήμνο το 1915. Φώτο: Australian War Memorial Collection Number A05332

«Ήταν μια γυναίκα αποφασισμένη να βελτιώσει το επίπεδο της νοσηλευτικής όπου κι αν πήγαινε […] τόσο στον πόλεμο όσο και σε καιρούς ειρήνης» δήλωσε η κα Fallon.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η πρόεδρος του Παραρτήματος των Βετεράνων Νοσοκόμων RSL Βικτώριας, συνταγματάρχης Jan McCarthy, μίλησε για τη ζωή της Grace Wilson.

Με καταγωγή από τη Σκωτία, η Grace Wilson γεννήθηκε στο Brisbane, όπου και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο νοσοκομείο της πόλης, πριν καταταγεί στη νοσηλευτική υπηρεσία του αυστραλιανού στρατού όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Διορίστηκε προϊσταμένη του 3ου Αυστραλιανού Γενικού Νοσοκομείου, οι νοσοκόμες και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του οποίου έμελλε να υπηρετήσουν στην Αίγυπτο, τη Λήμνο, το Δυτικό Μέτωπο και την Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στη Λήμνο, η προϊσταμένη Wilson και οι νοσοκόμες της έζησαν από κοντά τη φρίκη του πολέμου.

Κοντά στο μέτωπο, μέσα σε σκηνές, στεγαζόταν το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου οι νοσοκόμες φρόντισαν χιλιάδες στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις μάχες.

Στη συνέχεια, οι πληγές του πολέμου θα αντικατασταθούν από τις αρρώστιες που επικρατούσαν στο ακρωτήρι της Λήμνου.

Η προϊσταμένη Wilson, όπως και άλλες νοσοκόμες, αρρώστησαν επίσης, εκτεθειμένες όπως ήταν στον καιρό και στις ασθένειες, ενώ δύο νοσοκόμες από τον Καναδά απεβίωσαν στο νησί, όπου και κηδεύθηκαν.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η προϊσταμένη Wilson, με ολόκληρο το νοσηλευτικό προσωπικό προσέφεραν υποδειγματικές υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας ποσοστό ανάρρωσης των ασθενών τους άνω του 97%.

Όταν η Αυστραλή νοσοκόμα επέστρεψε από τον πόλεμο και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη, διορίστηκε προϊσταμένη στο νοσοκομείο Alfred. Μπορεί ο πόλεμος να είχε λήξει, αλλά η Grace Wilson διατήρησε το έντονο ενδιαφέρον της για τη στρατιωτική νοσηλευτική.

Εν καιρώ ειρήνης, η Grace Wilson ήταν προϊσταμένη του Αυστραλιανού Στρατιωτικού Νοσηλευτικού Εφεδρικού Σώματος και όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διορίστηκε προϊσταμένη της Στρατιωτικής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στη Μέση Ανατολή. Η Grace Wilson πέθανε στο Repatriation Hospital στο Heidelberg, το 1957.

H Grace Wilson έχει αναγνωριστεί με πολλά μετάλλια για τη συνεισφορά της.

Η προϊσταμένη Grace Wilson στη Λήμνο. Έργο του Γιώργου Πέτρου. Φώτο: Alfred Hospital Collection

Ο ομογενής ζωγράφος, Γιώργος Πέτρου, που φιλοτέχνησε τον εντυπωσιακό πίνακα, δήλωσε κατά την τελετή ότι η Grace Wilson είδε το πορτραίτο της στο αρχείο φωτογραφιών από την εκστρατεία της Καλλίπολης. Για τη δημιουργία του έργου βασίστηκε στην έρευνα του Jim Claven σχετικά με τον ρόλο του στρατιωτικού νοσηλευτικού προσωπικού στη Λήμνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, αλλά και στο Μνημείο Λήμνου-Καλλίπολης που έχει στηθεί, στην Πλατεία Λήμνου στο Albert Park.

«Το πορτραίτο έχει βασιστεί στην εικόνα της Grace στη Λήμνο και στο γλυπτό της νοσοκόμας που στέκεται στο Μνημείο που δημιούργησε ο γλύπτης Peter Corlett. Στο πορτραίτο εικονίζονται οι σημαίες της Αυστραλίας και της Ελλάδας και ένα ελαιόδεντρο. Αυτά για μένα, συμβολίζουν την ουσία της Grace – τη νοσοκόμα σε καιρό πολέμου και την αρχή της ελληνικής σύνδεσης με τους ANZACs» δήλωσε ο Γιώργος Πέτρου.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Lee Tarlamis OAM, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για το καταπληκτικό του έργο καθώς και το The Alfred Hospital για την αποδοχή της δωρεάς που τιμά μία από τις πρώην προϊσταμένες του.

«Η προϊσταμένη Wilson και οι Αυστραλές νοσοκόμες στη Λήμνο φρόντιζαν τους αρρώστους, τους τραυματίες και τους ετοιμοθάνατους που επέστρεφαν από τη φρίκη του πεδίου της μάχης της Καλλίπολης. Επιτέλεσαν το καθήκον τους χωρίς παράπονο ακαι έλαβαν τους επαίνους τόσο των ασθενών τους όσο και των στρατιωτικών Αρχών. Δικαίως η κοινωνία της Βικτώριας έχει εξίσου επαινέσει το έργο των νοσηλευτών μας σήμερα» είπε.

*Ο Jim Claven είναι ιστορικός ευρενητής, και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Lemnos & Gallipoli Revealed. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Jim Claven στο jimclaven@yahoo.com.au

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ