Σάββατο 14.09.2024

OpenAI: Προσπαθούν να πείσουν τον Άλτμαν να επιστρέψει – Ο όρος που έχει θέσει και ο ρόλος της Microsoft

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η ξαφνική απόλυση του Σαμ Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβουλου της OpenAI, με την ενημέρωση της εταιρείας να αναφέρει την Παρασκευή, πως ο – για πολλούς – ηγέτης της αναδυόμενης επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκήσει τις αρμοδιότητές του». Την απομάκρυνση του Άλτμαν ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου Γκρεγκ Μπρόκμαν, καθώς άλλων τριών ανώτερων ερευνητών, που όλοι τους αποτελούσαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε και βασικούς μετόχους της εταιρείας, όπως η Microsoft και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital.

Εν μέσω της σκόνης που σηκώθηκε, μια μέρα αργότερα, το Σάββατο, τόσο οι βασικοί επενδυτές όσο και το διοικητικό συμβόύλιο φέρονται, σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο Verge, να έκαναν… στροφή, επιχειρώντας να ακυρώσουν την απόλυση του Άλτμαν και να τον επαναφέρουν στηη θέση του!

Προσπαθούν να τον πείσουν να επιστρέψει – Ο όρος που έχει θέσει

«Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει στη θέση του CEO, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ο Άλτμαν, ο οποίος απολύθηκε ξαφνικά από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση, παρουσιάζεται “αμφίθυμος” για την επιστροφή του και, αν τελικά το πράξει, θα ήθελε σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της εταιρείας. Το γεγονός ότι ο Άλτμαν πραγματοποίησε συνομιλίες με την εταιρεία μόλις μία ημέρα μετά την απομάκρυνσή του δείχνει ότι η OpenAI βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς αυτόν» έγραψε το Verge.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal πρόσθεσε ότι ο Άλτμαν έθεσε σαν όρο την αντικατάσταση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου αν επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος: «Ο Άλτμαν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει, αλλά έχει πει στους επενδυτές ότι θέλει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. Έχει, παράλληλα, συζητήσει την ίδρυση μιας εταιρείας, στην οποία θα προσλάβει πρώην υπαλλήλους της OpenAI και ακροβατεί μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Άλτμαν αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», πρόσθεσαν οι πηγές.

Δυσαρέσκεια στη βασκή μέτοχο Microsoft που τάσσεται στο πλευρό του Άλτμαν «σε ό,τι κάνει στη συνέχεια»

Στις προσπάθειες για την επιστροφή του Άλτμαν στην κεφαλή της OpenAI, πρωτοστατούν οι κορυφαίοι μέτοχοι της εταρείας, συμπεριλαμβανομένης τηςMicrosoft και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, σύμφωνα με τη WSJ. Εξάλλου, η Microsoft επένδυσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και είναι ο κύριος χρηματοδότης της, η Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές της εταιρείας υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος «αιφνιδιάστηκε και ήταν έξαλλος με την κίνηση του διοικητικού συμβουλίου», είναι ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν σθεναρά τον Άλτμαν. «Οι διευθυντές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αν και προς το παρόν διστάζουν σε μια τέτοια κίνηση. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα τελικά σχέδια δεν έχουν καθοριστεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν έναν κατάλογο πιθανών νέων διευθυντών…» σημείωσε το πρακτορείο.

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνει, πάντως, η Microsoft και προσωπικά ο Ναντέλα στον Άλτμαν, είναι πως έχει επικοινωνήσει μαζί του και έχει δεσμευτεί να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια, είπαν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα; Σύμφωνα με πηγή από το «στρατόπεδο» του Άλτμαν που μίλησε στο Verge, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αρχικά συμφώνησε να τον επαναφέρει στη θέση του, ωστόσο στη συνέχεια έδειξε σημάδια υπαναχώρησης. «Μια πηγή κοντά στον Άλτμαν είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν να παραιτηθεί και να επιτρέψει στον πρώην CEO και στον Μπρόκμαν να επιστρέψουν, αλλά έκτοτε έδειξε να αμφιταλαντεύεται. Εάν ο Άλτμαν αποφασίσει να φύγει και να ξεκινήσει μια νέα εταιρεία, οι υπάλληλοι που αποχωρούν απο την Open AI θα πάνε σίγουρα μαζί του».

Η αναταραχή στην OpenAI έχει σοκάρει τον κόσμο της τεχνολογίας, δεδομένων όσων είχε καταφέρει ο 38χρονος Άλτμαν μέσα σε λίγα χρόνια. Ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google εργάζονται εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI έκανε το «μπαμ» και τους προσπέρασε, παρουσιάζοντας το ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο. Αποκτώντας αμέσως 100 εκατομμύρια χρήστες, το ChatGPT βοήθησε την OpenAI να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια και έβαλε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της τεχνολογικής βιομηχανίας και έκανε τον Άλτμαν διάσημο μέσα σε μια νύχτα.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI όρισε την Παρασκευή την επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Μίρα Μουράτι ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Ποιοι, όμως, θα μπορούσαν να είναι οι πραγματικοί λόγοι για την απομάκρυνση του Άλτμαν πέρα από τη φαινομενική «δυσκολία στην επικοινωνία» με το διοικητικό συμβούλιο;
Το πρωί του Σαββάτου, ο γενικός διευθυντής της OpenAI Μπραντ Λάιτκαπέστειλε ένα υπόμνημα στους υπαλλήλους ενημερώνοντάς τους ότι η εταιρεία εξακολουθεί να μιλάει με το διοικητικό συμβούλιο, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί απέλυσε τον Άλτμαν. «Μπορούμε να πούμε οριστικά ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν ελήφθη ως απάντηση σε κακομεταχείριση ή σε οτιδήποτε σχετικό με τις οικονομικές, επιχειρηματικές, ασφαλιστικές ή πρακτικές ασφάλειας/προστασίας προσωπικών δεδομένων», έγραψε. «Πρόκειται για διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Σαμ και του διοικητικού συμβουλίου».

Γιατί το συμβούλιο στράφηκε εναντίον του Άλτμαν;

Η γνωστή δημοσιογράφος τεχνολογικών θεμάτων Κάρα Σουίσερ έψαξε την κατάσταση το βράδυ της Παρασκευής, αναφέροντας τι άκουγε από το εσωτερικό της εταιρείας μαζί με τη δική της ανάλυση.

«Αυτή είναι μια ιστορία που εξελίσσεται γρήγορα και πολλοί άνθρωποι-κλειδιά και συνεργάτες (όπως η Microsoft) αιφνιδιάστηκαν, οπότε πραγματικά πρέπει να ζητήσουμε περισσότερη διαφάνεια από το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το τι εννοούσε με τη φράση “μη ειλικρινής” για τον Άλτμαν, η οποία είναι βαριά και αφήνει πάρα πολλά στη φαντασία» έγραψε η Σουίσερ στο Twitter και συνέχισε: «Όπως το αντιλαμβάνομαι, επρόκειτο για μια “κακή ευθυγράμμιση” των οπαδών του κέρδους έναντι των μη κερδοσκοπικών τάσεων μέσα στην εταιρεία. Πηγές μου λένε ότι η κερδοσκοπική κατεύθυνση της εταιρείας υπό τον Άλτμαν και η ταχύτητα της ανάπτυξής της, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά ριψοκίνδυνη, και η μη κερδοσκοπική πλευρά από την άλλη, που ήταν αφιερωμένη σε πιο αργά και ασφαλή βήματα, βρίσκονταν σε αντίθεση. Ένα άτομο από την πλευρά του Σαμ έκαε λόγο για “πραξικόπημα”, ενώ ένα άλλο είπε ότι ήταν η σωστή κίνηση».

«Πηγές μου λένε ότι ο επικεφαλής επιστήμονας Ίλια Σουτσκέβερ (ρωσικής καταγωγής) ήταν στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης. Είχε αυξανόμενες εντάσεις με τον Άλτμαν και τον Μπρόκμαν σχετικά με το ρόλο και την επιρροή του και κέρδισε το διοικητικό συμβούλιο με το μέρος του. Στοιχηματίζω πως (ο Σουτσκέβερ) θα έχει μια νέα εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα…» τόνισε η Σουίσερ.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ψήφισαν κατά του Άλτμαν θεώρησαν ότι ήταν χειριστικός και ξεροκέφαλος και ήθελε να κάνει ό,τι ήθελε. Αυτό μου ακούγεται σαν ένας τυπικός διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley, αλλά αυτή (η Open AI) μπορεί να μην είναι μια τυπική εταιρεία της Silicon Valley. Σίγουρα έχουν να δώσουν πολλές εξηγήσεις. Θα ήθελα πολύ να ακούσω πραγματικές λεπτομέρειες για τις ανησυχίες τους και επίσης αποδείξεις ότι προσπάθησαν να τον ενημερώσουν αν είχαν προβλήματα και του έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσει. Αν όχι, φαίνεται άκομψο» πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Για το ρόλο του Σουτσκέβερ στην απόλυση του Άλτμαν, μίλησε και ο Άλεξ Χιθτου «Verge», αναφέροντας πως ο ιδρυτής της OpenAI διερευνούσε εδώ και καιρό πρόσθετες εξωτερικές επιχειρηματικές προσπάθειες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2:00 μμ

«Έκανα λάθος που στήριξα τον Κασσελάκη» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Παύλος Πολάκης ο οποίος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια κρίσιμη καμπή «που επειδή η ιστορία και η φύση απεχθάνεται το κενό πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση» «Έκρινα το περασμένο καλοκαίρι ότι έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα. Θεωρούσα ότι η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα στην αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως ευφυής, νέο παιδί, όχι πιασμένο, είπε προτάσεις με τις οποίες σε ένα μεγάλο κομμάτι συμφωνούσα και βλέποντας ότι είχε διείσδυση στους νέους, θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, όμως, «το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο. Τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος. Με τον Τσίρπα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με έναν μηχανισμό που σαράκιαζε». «Η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πραγματα και σωστά που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης. Όπως είπε «εγώ διαφώνησα πρώτα με τη στάση για τα F-35 και το ναι που είπε ο Κασσελάκης και είπα ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα όργανα. Μου είχε μιλήσει κάπως άσχημα αλλά δεν είπα τίποτα. Μετά διαφώνησα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι πρωτάκουστο να μην βάζει η κυβέρνηση κομματική πειθαρχία και να βάζει η αντιπολίτευση. Γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη, επειδή είναι θέμα δικαιωμάτων;» Απαντώντας, δε, στην κριτική που του έγινε και από την Έλενα Ακρίτα, είπε «αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα στήριζα τον Κασσελάκη για πρόεδρο, συμπλήρωσε ο βουλευτής Χανίων «αλλά δεν δέχομαι να είναι το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία». «Στις ευρωεκλογές το έπαιξε one man show, δεν μοιράσαμε τίποτα στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα. Μας έκανε μεγάλη ζημιά η ιστορία με το πόθεν έσχες. Δεν έπρεπε αυτά να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης. Ερωτηθείς για το τι κόμμα θέλει απάντησε ότι «κόμμα υπάρχει, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αναβαθμίσει το πρόγραμά του και να μαζικοποιήσει την παρουσία του. Αυτό δεν το εκπέμψαμε. Στην πρώτη γραμμή της μαρκίζας δεν είναι ο δικαιωματισμός αλλά τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες». Όσον αφορά το αν η έκπτωση Κασσελάκη είναι έγκυρη, αφού είπε ότι «τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι» σημείωσε ότι «στο κόμμα είσαι με εθελοντική συμμετοχή δεν ρυθμίζεται κρατική διαδικασία που ρυθμίζει το Σύνταγμα». «Όταν έγινε η Κεντρική Επιτροπή, εγώ και άλλοι λόγω της κρίσης, ζητήσαμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση προκηρύσσοντας εκλογές και αυτός είπε “όχι κάντε μομφή όπως ορίζει το καταστατικό”. Αυτό σημαίνει ότι η άρση εμπιστοσύνης συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα. Αυτό έδειξε η δευτερολογία του και η στάση του την επόμενη ημέρα όταν πήρε τα πράγματά του από το γραφείο» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης. «Ξεπερνάω τα διχαστικά με τις κουκούλες, κουκούλες φοράνε οι δωσίλογοι. Η διαδικασία ήταν με βάση το καταστατικό, έχουν ξαναγίνει τα πράγματα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Σβίγγου εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία στην οποία έγιναν και τηλεφωνικές ψήφοι» πρόσθεσε και στο ερώτημα γιατί αντιδρά έτσι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «προφανώς είδε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο κόμμα, θεωρώ ότι το έψαξε. Με το να ξαναθέσω το ζήτημα “είμαι ο αρχηγός” είναι σαν να ζητάς δημοσιότητα και να αναπαραχθεί μια κατάσταση που δεν είναι καλή για κανέναν και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ» Δεν θα κερδίσω με το κέντρο Ερωτηθείς αν θα είναι πρωθυπουργός το 2027 απάντησε «επειδή η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους. Εγώ ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή το έχω καταφέρει με το μυαλό και τα χέρια μου. Δεν με έχει σπρώξει κανένας. Βοσκός ήταν ο πατέρας μου και από 7 παιδιά τα 5 βγήκαμε μορφωμένα. Αρχηγός ήμουν παντού και στο πανεπιστήμιο και στο κρατικό Νίκαιας και στα Σφακιά. Το έτοιμος το κρίνει ο κόσμος. Εγώ νιώθω ότι πρέπει να βγω μπροστά και με την εμπειρία τις γνώσεις και τον τρόπο που έχω μπορώ να οδηγήσω τα πράγματα μπροστά» Σύμφωνα με την ανάλυσή του «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει στη γωνία και περιμένει και αν δει φως θα επιστρέψει μαζικά. Είναι η ψήφος που ο ΣΥΡΖΙΑ έχασε από τον συμβιβασμό του 2015, την ήττα του 2019 και του 2023 και δεν τον εμπνέει. Εγώ δεν θέλω να κερδίσουμε με το κέντρο. θέλω να κερδίσουμε τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, το ΕΑΜ κινητοποίησαν μεγάλα τμήματα του δημοκρατικού κόσμου, αυτά έβγαλαν 36% για τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι πυλώνες των θέσεών του «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα ότι με την κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια αναδιανομή 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τις τσέπες του κοσμάκη και τα βάζει σε τράπεζες, δυιλιστήρια, εταιρείες ενέργειας και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Για εμάς ο πρώτος στόχος είναι ότι αυτή η αναδιανομή πρέπει να αντιστραφεί» είπε ακόμα ο κ. Πολάκης. Όπως είπε «ο δεύτερος πυλώνας που βάζω ψηλά είναι η δικαιοσύνη-διαφάνεια και ο τρίτος το κράτος. Η χώρα χρεοκοπησε το 2010 επειδή το πολιτικό προσωπικό και η ολιγαρχία ήξερε ότι δεν θα πάθει τίποτα. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δικαιοσύνης και της ανώτερης δικαιοσύνης είναι ελεγχόμενο από την εξουσία – από εμάς δεν ήταν – και καλύπτει ειλημμένες αποφάσεις». «Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε τόσα σκάνδαλα ως τομέας διαφάνειας και αυτά να αρχειοθετούνται. Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ ας περιμένουμε το σκεπτικό. Όχι απλά την αμφισβητώ αλλά θεωρώ κουκούλωμα την απόφαση. Ναι η δικαιοσύνη αποφάσισε αλλά την απόφαση θα την κριτικάρω και θα προσφύγω για αναίρεση στον Άρειο Πάγο» προσθεσε. Κατά τον κ. Πολάκη «χρειάζεται ανανέωση η δικαιοσύνη και είναι πράγματα που έχουν ξαναγίνει. 1. Πρόγραμμα εθελουσίας άνω των 60 δικαστών 2. να υπάρξει δεύτερη σχολή δικαστών και μάλιστα στην Πάτρα που θα παράξει 300-400 δικαστές τα πρώτα 5-6χρόνια για να ενισχύσουμε το μόλις 3.500 δικαστικό προσωπικό 3. για όλες τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος πρέπει να ενοποιηθεί η προανάκριση με την κύρια ανάκριση 4. Καμία αναβολή μεγαλύτερη του 1-1,5 μήνα για την εκδίκαση». «Για μένα το σημαντικό είναι η αλλαγή στη δομή του κράτους. Εννοώ ένα κράτος που έχει δημιουργηθεί από 3 κύκλους εξαγοράς της κοινωνίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα κράτος που είναι γραφειοκρατικό και είναι σκληρά ελεγχόμενο δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα αριστερό πλαίσιο διακυβέρνησης. Θα πρέπει στον κεντρικό μηχανισμό υπουργείων να μείνουν 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει λεφτά, θα θέτει κανόνες και θα κάνει ετήσιο κατασταλτικό έλεγχο της αποκεντρωμένης διοίκησης, Τα υπόλοιπα να πάνε στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού εκεί που φτάνει το χέρι του κόσμου καθώς είναι ο επόμενος βαθμός που εκλέγεται απευθείς από τον λαό» «Κάνω προσκλητήριο με αυτή τη λογική σε νεολαία, αγροτικούς συλλόγους, συνδικάτα, επιμελητήρια κ.α. αυτοοργανωθείτε, φτιάξτε τοπικά σχέδια ανάπτυξης και απασχόλησης. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με το όραμα.