Τετάρτη 29.11.2023

Οργή στο Πεκίνο για έκθεση που την κατηγορεί για παραπληροφόρηση – «Αυτοκρατορία του ψεύδους οι ΗΠΑ»

Αυτή η έκθεση του Global Engagement Center (GEC), υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κατηγορεί το Πεκίνο ότι δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε επιχειρήσεις «χειραγώγησης της πληροφορίας στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (28/9), η Κίνα προωθεί κυρίως «τον ψηφιακό αυταρχισμό» χρηματοδοτώντας την προπαγάνδα, εξαφανίζοντας επικριτικές πληροφορίες ή ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν την κινεζική γλώσσα.

Ο συντονιστής του GEC Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι, αν δεν γίνει κάτι, φοβάται «μια αργή και μεθοδική διάβρωση των δημοκρατικών αξιών».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ (30/9) το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια έκθεση «αντίθετη στα γεγονότα και μεροληπτική», η οποία «αποτελεί η ίδια παραπληροφόρηση».

Πεκίνο: «Οι ΗΠΑ είναι οι ίδιες πρωτοπόροι του πολέμου της πληροφόρησης με στόχο την κοινή γνώμη»

Το υπουργείο αναφέρθηκε στην επιχείρηση Mockingbird της CIA στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είχε στόχο να επηρεάσει τα αμερικανικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ή ακόμη την ομιλία το 2003 του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Τα γεγονότα έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ αξίζουν και με το παραπάνω τον τίτλο τους της αυτοκρατορίας του ψεύδους», εκτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Η φωτογραφία – σοκ με μαυρισμένα και τα δύο του μάτια

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν πέρα από το στρώμα των ψευδών που εξυφαίνουν οι ΗΠΑ για να καλύψουν τα δικά τους κακώς κείμενα και τον ελάχιστα ένδοξο τρόπο με τον οποίο διατηρούν την ηγεμονία τους, αμαυρώνοντας τους άλλους», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο κατηγορεί επίσης την Ουάσινγκτον ότι διασπείρει «το ψεύδος του αιώνα» αναφορικά με την κινεζική πολιτική στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγορούν την Κίνα ότι επιδίδεται σε «γενοκτονία» στην επαρχία αυτή εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ