Τετάρτη 29.03.2023

Ώστε και για την Silicon Valley Bank φταίει ο Κυριάκος;

Την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κοινότητα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις από την κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών, το περιβάλλον του Σύριζα έχει ήδη όλες τις απαντήσεις. Απλοϊκές, ξεκάθαρες και κρυστάλλινες. Εύκολες απαντήσεις έτοιμες για εύπεπτη λαϊκίστικη κατανάλωση εν όψει εκλογών.

Κατ’ αρχάς πληροφορούμαστε πως «καταρρέουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ που χρηματοδοτούσαν start up επιχειρήσεις δήθεν για ανάπτυξη, που παλιά έδιναν θαλασσοδάνεια αλλά τώρα βρήκαν άλλο κόλπο». Και για να μην ξεχνιόμαστε η ανάλυση καταλήγει: «Θυμάστε ποιος πολιτικός και η σύζυγός του, πλασάρουν το αφήγημα με τις start up και την ανάπτυξη στην Ελλάδα;».

Παράλληλα για να μην δημιουργούνται κενά στο αφήγημα του περιβάλλοντος του Σύριζα και οδηγηθούν οι αναγνώστες σε λάθος συμπεράσματα ακολουθεί και άλλη σχετική ανάρτηση – ανάλυση που εξηγεί τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Έτσι διαβάζουμε πως «Μητσοτάκης και Μαρέβα δεν μας έπρηζαν για χρόνια με τις δυνατότητες των start ups; Τώρα που κατέρρευσαν οι εμπλεκόμενες σε αυτή τη «μηχανή» τράπεζες στις ΗΠΑ δεν θα μας κάνει καμία δηλωσούλα ο πανάθλιος πρωθυπουργός που ό,τι αγγίζει το κάνει στάχτη; Μαυρίστε τον!».

Ε, πείτε το επιτέλους, σύντροφοι του Σύριζα. Υπαίτιος για την κατάρρευση των δυο τραπεζών στις ΗΠΑ είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μόνο που θα πρέπει να ενημερώσετε τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, δηλαδή το Board of Governors of the Federal Reserve System (Federal Reserve) και τη Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) για να σταματήσουν την έρευνά τους σχετικά με το τι οδήγησε στην κρίση.

Μην λησμονήσετε να ενημερώσετε τα Ventures Capitals, όπως είναι το Sequoia Capital, το Founders Fund, το Coute, το Roblox, το BlockFi, το Slow Ventures, το Union Square Ventures, το AcuityAds Holding, το Roku, το Flow Health, το Rocket Lab και το Launchpad Capital, για να γνωρίζουν που να απευθυνθούν για να απαιτήσουν τα κεφάλαια, που δεν θα μπορέσουν να ανακτηθούν μέσω του εγγυητικού μηχανισμού της FDIC.

Παράλληλα μην λησμονήσετε να καταγγείλετε τον ύποπτο ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εποπτεύουσα αρχή της Αμερικανικής Κεφαλαιαγοράς (SEC), αλλά και στους μετόχους της Silicon Valley Bank και της Signature Βank καθώς και στους ομολογιούχους, που είδαν τις επενδύσεις τους να εκμηδενίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Ναι, μπορεί να προσπαθούμε να κάνουμε χιούμορ διαβάζοντας τις αναρτήσεις – αναλύσεις του συριζαϊκού περιβάλλοντος, στην προσπάθειά μας να μην πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο η προσέγγιση των συντρόφων, απέναντι στην οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, την ανάπτυξη και το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, που θεωρεί πως όλα είναι μια «μηχανή» ή ένα «κόλπο» ή ένα σύστημα που «πλασάρει», είναι βαθιά προβληματική. Αναδεικνύει την παντελή άγνοια του τρόπου που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία το 2023. Και αποδεικνύει πως ακόμα και μετά την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 μέχρι το 2019, οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις των στελεχών του Σύριζα παραπέμπουν σε έναν τρόπο σκέψης που θυμίζει καθηλωμένους επαναστατημένους έφηβους.

Η αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και ανάλυσης των καταστάσεων γεννά πολλά ερωτηματικά για ένα κόμμα που ονειρεύεται να ξαναβρεθεί σε πολιτικές θέσεις ευθύνης και διακυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα όλη αυτή η θλιβερή εικόνα μας φέρνει στη μνήμη τα δύο βασικότερα αποτυπώματα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου σαν πιστοποίηση της ανεπάρκειάς της. Που ήταν, αφενός η αδυναμία σύνταξης ακόμα και ενός business plan όπως είχε ομολογήσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και αφετέρου το όνειρο του παράλληλου τραπεζικού συστήματος του Γιάννη Δραγασάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ