Παρασκευή 21.06.2024

Παράταση της έκθεσης: «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα»

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος παρατείνεται, έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου η έκθεση «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα» στο Οθωμανικό Λουτρό.

«Η πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα γίνεται η απαρχή της θριαμβευτικής πορείας του Λεσβιακού Τύπου…».

Μ’ αυτά τα λόγια ο συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μίσσιος ξεκινά τον πρόλογό του στο πολυσέλιδο βιβλίο του «Ο Λεσβιακός Τύπος και οι δημιουργοί του (24 Αυγούστου 1864 – 31 Μαρτίου 2008)», εκδόσεις Πιττακός, Αθήνα 2009.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με τον φιλόλογο, συγγραφέα και συλλέκτη Παναγιώτη Σκορδά παρουσιάζουν στο Οθωμανικό Λουτρό μια μεγάλη έκθεση Λεσβιακών εφημερίδων που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν τον 20ό αιώνα.

Εφημερίδες εμβληματικές και θρυλικές που σημάδεψαν τα γράμματα και την ιστορία του νησιού και όλης της Ελλάδας. Εφημερίδες στις οποίες δημοσιεύτηκαν κορυφαία λογοτεχνικά έργα όπως «Η Ζωή εν Τάφω» του Στράτη Μυριβήλη, εφημερίδες που φιλοξένησαν τα άρθρα, τα χρονογραφήματα, τα διηγήματα κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων όπως ο Στρατής Παπανικόλας, ο Στρατής Αναστασέλλης, ο Φοίβος Ανατολέας, ο Θείελπης Λεφκίας, ο Ντόρης Ντορής, ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης, ο Άγγελος Σημηριώτης και πολλοί άλλοι. Εφημερίδες που συνδέθηκαν στενά με το πνευματικό κίνημα της «Λεσβιακής Άνοιξης» αλλά και με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή της Λέσβου του 20ού αιώνα.

Παρουσιάζονται περίπου εκατό φύλλα: Μυτιληνιός, Καμπάνα, Τρίβολος, Βούρδουλας, Ελεύθερος Λόγος, Δημοκράτης, Αλύγιστος, Προοδευτική Λέσβος, Προσφυγικός Κόσμος, Λαϊκή, Στέμμα, Αγιάσος, Αχρίς και πολλές άλλες.

Συντελεστές της έκθεσης:

Όλες οι εφημερίδες προέρχονται από το αρχείο του Παναγιώτη Σκορδά. (Ο Παναγιώτης Σκορδάς αφιερώνει την έκθεση στη μνήμη του Αντώνη Πλάτωνα και του Κώστα Μίσσιου, επίμονων ερευνητών και συγγραφέων της Λεσβιακής Δημοσιογραφίας).

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Μαίρη Κοκκινοφόρου και η Ελένη Μακρέλλη, Γραφίστριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Διάρκεια Έκθεσης: Από Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 έως Κυριακή 30 Ιουνίου 2024.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 09:00-14:30.

πηγή: aeolos tv

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.