Κυριακή 28.05.2023

Πάσχα 2023: Σε κλίμα… εκλογών τα φετινά πασχαλινά αυγά – Ο εντυπωσιακός «εκλογολαγός»

Μύρισε ήδη… τσουρέκι η Θεσσαλονίκη, αφού πάνω από 350 τόνοι τσουρέκια πρόκειται να φουρνίσουν οι αρτοποιοί κατά τη διάρκεια του φετινού Πάσχα. Ενώ την ίδια στιγμή, τα ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν πάρει «φωτιά», καθώς τα σοκολατένια αυγά δεν γίνεται να λείπουν από το εορταστικό τραπέζι.

ekloges-tsoureki

Μπορεί τα τσουρέκια και τα πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ωστόσο φέτος η Θεσσαλονίκη δίνει… ρεσιτάλ πρωτοτυπίας εμπνευσμένη από τις επικείμενες εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου.

Η πρωτοτυπία του… «εκλογολαγού»

Συγκεκριμένα, την παράσταση φαίνεται ότι κλέβει ο «εκλογολαγός» που παραπέμπει στις εκλογές της 21ης Μαΐου!

eklogolagos

Οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης, θα διαθέσουν στην πασχαλινή αγορά περισσότερους από 350 τόνους τσουρεκιού, σε τιμή/κιλό ελαφρά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι(από δύο ευρώ/τεμάχιο, μέχρι και 20)..

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ως τώρα η κίνηση να καταγράφεται ακόμα και τη Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023) «χλιαρή», αλλά από αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, αναμένεται να τονωθεί σημαντικά, όπως εξηγούν, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος.

Πάσχα 2023 στη Θεσσαλονίκη: Ακριβότερα τσουρέκια και σοκολατένια αυγά

Τα 690 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης – μειωμένα συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και ανέρχονταν σε 720 – θα φουρνίσουν τουλάχιστον από 300 κιλά (έκαστο) πασχαλινά τσουρέκια, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια. Από τα δε ζαχαροπλαστεία, όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, θα διατεθούν περί τους 150 τόνους.

Σε ό, τι αφορά την τιμή του γλυκού «βασιλιά» στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» επισημαίνει ότι φέτος θα πωλείται προς 11-14 ευρώ/κιλό, έναντι των 10-13 ευρώ/κιλό πέρυσι το απλό τσουρέκι και προς 12-16 ευρώ/κιλό το γεμιστό.

«Πέρυσι, παρά την αύξηση κατά 30% τουλάχιστον στις πρώτες ύλες, διατηρήσαμε τις τιμές μας αμετάβλητες», σημειώνει και προσθέτει ότι «φέτος καταγράφονται νέες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και πραγματικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευελιξίας. Ακόμη και με τη μικρή αύξηση στην τιμή, πάλι το περιθώριο κέρδους για τους αρτοποιούς καταγράφεται ιδιαίτερα συμπιεσμένο», λέει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πέρυσι αγοράζαμε την κάρτα των 30 αβγών προς 3,20 ευρώ και φέτος προς 6 ευρώ, ενώ τη ζάχαρη, από 69 λεπτά/κιλό, πλέον την προμηθευόμαστε προς 1,09 ευρώ/κιλό». Αξίζει να σημειωθεί πως για 100 κιλά τσουρέκι απαιτούνται 300 αυγά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές θα κυμαίνονται φέτος στα 11-15 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά θα πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους και τον στολισμό τους.

«Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία, τα τσουρέκια είναι τσουρέκια και όχι «γλυκόψωμα», ενώ πέραν των ποιοτικών και αγνών προϊόντων με τα οποία φτιάχνονται και φουρνίζονται, όλα ενέχουν μέσα τους το μεράκι και την εμπειρία των παρασκευαστών τους», επισημαίνουν τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και η κ. Κουκουμέρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ