Κυριακή 22.05.2022

Πάτρα: Οι ιατροδικαστές ζητούν εκταφή των τριών παιδιών

Εκταφές της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ιριδας έχουν ζητήσει οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης, Νίκος Καλόγριας και Σωτήρης Μπουζιάνης, για τη λήψη τριχών από τα παιδιά, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν προγενέστερη χορήγηση κεταμίνης, με ακριβή ποσόστωση λήψης και χρονική απόκλιση που δεν ξεπερνά τον ένα μήνα!

 

Η Μαλένα είχε μια μεγάλη βλάβη στο συκώτι, με τους ιατροδικαστές να αναφέρουν πως μπορεί ό,τι δόθηκε, αν δόθηκε, να είχε μεταβολιστεί και να μην ανιχνεύτηκε σε αρχικό στάδιο. Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα δεν βρήκε ούρα στην άτυχη Μαλένα για να μπορέσει ενδεχομένως να βρει μεταβολίτες της κεταμίνης, δηλαδή NOR-κεταμίνη που αποβάλλεται με τα ούρα, όπως έγινε στην Τζωρτζίνα, και στα όργανα, αλλά και στα ούρα της.

Συνεπικουρικά

Οι αρμόδιοι ιατροδικαστές κρίνουν πως είναι αναγκαίο σε όλα τα παιδιά να γίνει εκταφή, ούτως ώστε να εξαντληθούν όλες οι εξετάσεις που είναι δυνατές να πραγματοποιηθούν, για να έχουν ενδεχομένως κάποιο αποτέλεσμα. Αν βγει, όπως επισημαίνεται, κάτι από τα πλακίδια ιστών των παιδιών που έχουν κρατηθεί, θα είναι πάλι αναγκαία η εκταφή τους, γιατί η ανάλυση των τριχών θα είναι ένα συνεπικουρικό εύρημα, χορήγησης της συγκεκριμένης ουσίας μαζί με αυτά που βρέθηκαν ήδη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στοιχείο χορήγησής της στον ιατρικό φάκελο, κυρίως της Μαλένας.

Από τις τρίχες, οι ιατροδικαστές, μπορούν να κάνουν ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο της ουσίας που τυχόν βρεθεί και το ακριβές χρονικό διάστημα που έχει χορηγηθεί. Στη Μαλένα, όπως εκτιμούν, μπορεί να υπήρχε τοξική ουσία αλλά να είχε μεταβολιστεί, γιατί στα παιδιά μεταβολίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που είχαν γίνει στο ίδιο εργαστήριο του ΑΠΘ, που ανέδειξε την τοξική ουσία στην Τζωρτζίνα, δεν προέκυψε κεταμίνη στη Μαλένα, γιατί αν είχε περάσει 1,5 ώρα από τη χορήγησή της, δεν ανιχνεύεται. Οι εκταφές είναι επιβεβλημένες, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της καθυστέρησης.

Ακόμη και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, που τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων ήταν ξεκάθαρα, με την ανίχνευση 6,5 mg κεταμίνης ανά ml αίματος, ποσότητας ικανή να σκοτώσει «ελέφαντα», και το έκανε στο μικρό παιδί σε χρονικό διάστημα 8-10 λεπτών, με ενδοφλέβια χορήγηση, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ζητά την εκταφή της, προκειμένου να «αποδειχθεί ναι ή όχι ενδεχόμενη προγενέστερη χρήση κεταμίνης».

Οι ιατροδικαστές είναι αισιόδοξοι ότι το εργαστήριο φαρμακολογίας-τοξικολογίας του ΑΠΘ, το οποίο διαθέτει τον τελειότερο φασματογράφο, πανευρωπαϊκά, θα δώσει σημαντικές απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας.

Η έκθεση Μπουζιάνη

Η ιατροδικαστική έκθεση του Σωτήρη Μπουζιάνη, για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, δόθηκε από τον ίδιο, στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που είχε δώσει την παραγγελία, και σχεδόν άμεσα διέρρευσε στη δημοσιότητα, πριν καν φθάσει στα χέρια της 17η τακτικής ανακρίτριας.

Μέρος του πορίσματος της έκθεσης είχε δοθεί στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε πρώτο στάδιο, προκειμένου να προβεί στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και χθες δόθηκε αναλυτικά. O θάνατος της Τζωρτζίνας αποδίδεται σε «θανατηφόρο δηλητηρίαση από τη φαρμακευτική ουσία» της κεταμίνης, καθώς εντοπίστηκε ποσότητα «μαμούθ» στον οργανισμό της 6,5 mg ανά ml αίματος. Στη διεθνή βιβλιογραφία της ιατρικής υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος από χορήγηση κεταμίνης με 1,5 mg ανά ml αίματος. Στην Τζωρτζίνα η χορήγηση της κεταμίνης ήταν 4-5 φορές μεγαλύτερη!

Μέσα από την ιατροδικαστική έκθεση προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να είναι αποτελέσματα από τη χορήγηση της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης που χορηγήθηκε στο άτυχο κορίτσι. Παράλληλα, στον οργανισμό του παιδιού εντοπίστηκαν ακόμα 12 ουσίες, που φαίνεται να υπάρχουν στον ιατρικό τους φάκελο. Οπως αναφέρει στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής, σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ