Δευτέρα 17.06.2024

Περάσατε κορωνοϊό; Σε πόσες εβδομάδες επιτρέπεται να χειρουργηθείτε

Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει από τη νόσηση με Covid-19 προκειμένου να είναι ασφαλής η διενέργεια μιας χειρουργικής επέμβασης; Την απάντηση δίνει νέα βρετανική μελέτη που ανατρέπει τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες

Photo: Surgery

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί κρούσματα Covid-19 στην κοινότητα, επηρεάζοντας τον προγραμματισμό ιατρικών πράξεων, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Anaesthesia, από τους Δρ Alwyn Kotzé και Ciarán McInerney στα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Σέφιλντ έρχεται να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα «πότε επιτρέπεται η διενέργεια χειρουργείου σε ασθενή που έχει νοσήσει με Covid-19».

Να σημειωθεί ότι, το παραπάνω ερώτημα ετέθη από τις αρχές της πανδημίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες έπρεπε να μεσολαβήσουν επτά εβδομάδες από τη νόσηση.

Οι αποφάσεις για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων μετά από λοίμωξη Covid-19 επηρεάζονται από τις συνοσηρότητες, τη σοβαρότητα της λοίμωξης και αν το χειρουργικό πρόβλημα είναι επείγον ή όχι. Η μελέτη COVIDSurg, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για την αξιολόγηση του χειρουργικού αποτελέσματος μετά από λοίμωξη Covid-19 είχε εντοπίσει υψηλό μετεγχειρητική θνησιμότητα και αναπνευστικές επιπλοκές έως και επτά εβδομάδες μετά το θετικό τεστ σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει πλήρως από κορωνοϊό. Η θνησιμότητα σε αυτή τη μελέτη ήταν 9,1% εντός 30 ημερών για χειρουργική επέμβαση εντός δύο εβδομάδων από θετικό τεστ Covid-19, και μειωνόταν στο 2,0% για χειρουργική επέμβαση έξι εβδομάδες ή περισσότερο μετά από ένα θετικό τεστ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ