Τρίτη 03.10.2023

Πετρέλαιο: Άνοδος σε υψηλά δεκαμήνου – Μικρά κέρδη για το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, παραμένοντας, όμως σε υψηλά δεκαμήνου. Το  ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για  την οικονομία της Κίνας επιβάρυναν τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων, αν και το Brent διατηρήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, λόγω της σύσφιξης των προμηθειών μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Το πετρέλαιο Brent κινείται ανοδικά  κατά 0,19% στα 90,82 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό καταφράφει άνοδο 0,13%, στα 87,62 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο τις τελευταίες δύο συνεχόμενες εβδομάδες, με το Brent να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο την Παρασκευή, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) πρόκειται να δημοσιεύσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους αυτή την εβδομάδα και κάθε ένδειξη ισχυρής ζήτησης ίσως σπρώξει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, δήλωσαν οι αναλυτές της ANZ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραγωγοί πρόσθεσαν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ανέφερε η Baker Hughes στην εβδομαδιαία έκθεσή της, αλλά ο συνολικός αριθμός εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 127, ή 17%, σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Το αμερικανικό αργό είναι πιθανό να βρίσκεται στη διαδικασία χάραξης ενός νέου υψηλότερου εύρους πάνω από τα 83 δολάρια και κάτω από την αντίσταση στα 93,50 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες, με τις ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη να περιορίζουν την περαιτέρω άνοδο, δήλωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

Τα futures του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά 5,48% στα 36,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ