Τετάρτη 30.11.2022

Ποιος είναι ο 30χρονος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» που φαλίρισε -Gamer, vegan, κοιμάται 4 ώρες σε πουφ

O Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο 30χρονος enterpreneur, που ίδρυσε την FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχασε 16 δισ. δολάρια μέσα σε μερικές ημέρες.

Με αξία που έφτασε τα 26 δισ. δολάρια και μέχρι πριν μερικές ημέρες ήταν στα 16 δισ., ο Μπάνκμαν-Φριντ και η εταιρεία του, η FTX, θα μείνουν ως ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στην ιστορία, αφού πλέον κήρυξε πτώχευση, ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε και από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον χαρακτήρισε ως εξής: «ήταν ο κλασικός ιδρυτής-ιδιοφυΐα, που σε κάνει να υποθέτεις ότι είχε διπλάσιο IQ από ό,τι έχεις εσύ».

Ποιος είναι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ;

Ο Μπάνκμαν-Φριντ γεννήθηκε από γονείς δικηγόρους στις 6 Μαρτίου 1992, στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ, όπου έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 85 βραβευθέντες με Νόμπελ στο παρελθόν.

Ήξερε από τα 20 του ότι ήθελε να βγάλει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε για να τα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μέχρι το 2017, ο Μπάνκμαν-Φριντ εργαζόταν ως χρηματιστής για την Jane Street Capital για σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, ενώ ακολούθησε μια σύντομη θητεία στη φιλανθρωπική οργάνωση Center for Effective Altruism. Κάποια στιγμή το 2017 εντόπισε ένα «Kimchi Premium», δηλαδή μια ανωμαλία στις τιμές μεταξύ των τιμών bitcoin της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, την οποία κεφαλαιοποίησε, και κατέληξε όχι μόνο να βγάλει πολλά χρήματα, αλλά και να αποκτήσει θέση λατρείας στο κοινότητα κρυπτονομισμάτων.

Στα τέλη του 2017 ίδρυσε την Alameda Research, μια ιδιωτική εταιρεία εμπορίας και επιχειρηματικών κεφαλαίων που ειδικεύεται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Έναν χρόνο αργότερα, έγινε συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου FTX, μαζί με τον συμφοιτητή του από το MIT, Γκάρι Γουανγκ.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ έχει μια κοσμοθεωρία που θυμίζει «Ρομπέν των Δασών», συγκρίνει την ανθρώπινη μνήμη με τη μνήμη RAM (μνήμη τυχαίας πρόσβασης υπολογιστών), κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων παίζει League of Legends, κοιμάται σε μαξιλάρες στο πάτωμα του γραφείου του, κρατά μια τράπουλα που ανακατεύει συνεχώς και περιστρέφει τον δαχτυλίδι του από το MIT, όταν βρίσκεται εν κινήσει.

«Παίζω League of Legends, ενώ είμαι σε τηλεφωνικές κλήσεις. Θα προσπαθήσω επίσης να αποφύγω την επανεκκίνηση της μνήμης RAM μου αν είναι δυνατόν. Ένα δευτερεύον πλεονέκτημα των beanbags (μαξιλάρια): αν κοιμάμαι στο γραφείο, το μυαλό μου παραμένει σε λειτουργία και δεν χρειάζεται να φορτώσω ξανά τα πάντα την επόμενη μέρα», έγραψε ο Μπάνκμαν-Φριντ σε μια σειρά tweets για τον εαυτό του τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Bloomberg σημείωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ βλέπει ξεκάθαρα τον ύπνο ως μια περιττή πολυτέλεια και μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να του κοστίσει χιλιάδες δολάρια, ενώ παράλληλα τού στερούσε την ευκαιρία να σώσει ζωές.

«Ο τρόπος που τον περιγράφουν οι συνομήλικοί του ακούγεται σαν ένα περίεργο είδος καπιταλιστή μοναχού. Κάποιος λέει ότι δούλευε τόσο σκληρά τις πρώτες μέρες, που σπάνια έκανε ντους. Ένας άλλος λέει ότι δεν κάνει σχέσεις, επειδή δεν έχει χρόνο», συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg.

Η ιδέα του ήταν απλή: ήθελε να κρατάει το 1% των κερδών του, ή τουλάχιστον 100.000 δολάρια ετησίως, για μια άνετη διαβίωση, ενώ παράλληλα χάριζε χρήματα, ή bitcoins που κέρδιζε, σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Η «απλή» ζωή του πρώην δισεκατομμυριούχου

Μέχρι πρόσφατα έκανε μια φαινομενικά απλή ζωή, οδηγώντας ένα Toyota Corolla και, όταν δεν είναι στο γραφείο, μένει σε ένα ρετιρέ, στο πιο πολυτελές θέρετρο στις Μπαχάμες, με άλλους 10 συγκατοίκους.

Ένα από τα διαμερίσματα στο πολυτελές θέρετρο στις Μπαχάμες
Ένα από τα διαμερίσματα στο πολυτελές θέρετρο στις Μπαχάμες

«Πλέον είναι μέρος της εξουσίας που προκαλεί τα προβλήματα, τα οποία λέει ότι θέλει να διορθώσει. Έκανε μεγάλες πολιτικές συνεισφορές και προώθησε την ατζέντα της εταιρείας του στην Ουάσιγκτον. Έως τώρα, είχε δωρίσει λιγότερα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από όσα ξόδεψε για να βάλει το όνομα της FTX στην αρένα των Miami Heat (135 εκατομμύρια δολάρια για 19 χρόνια).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους δωρητές κρυπτονομισμάτων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την έκθεση CREBACO Global, ο ιδρυτής της FTX φέρεται να έχει ξοδέψει σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Δημοκρατικών κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ