Σάββατο 01.04.2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάνει πίσω ο Πούτιν για το φυσικό αέριο – Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα πληρωμή σε ρούβλια

Το Κρεμλίνο υποσχέθηκε μια σταδιακή μετάβαση

Στην ανακοίνωση ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

, προχώρησε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μάλιστα υποσχέθηκε μια σταδιακή μετάβαση επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει ότι αν η ΕΕ θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την θέσπιση μηχανισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι «μη φιλικές» προς το Κρεμλίνο χώρεςόσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά την Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνουν σε δολάρια. Να σημειωθεί ότι η Βαρσοβία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο οι σημερινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ αλλάζουν τα δεδομένα.

 

ΥΠΕΝ: Συνεδριάζει εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ρωσικό αέριο

Εκτάκτως συγκαλεί συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων ο υπουργός ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας μέσα στην ημέρα, καθώς το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια λήγει στις 31 Μαρτίου.

Σκοπό της σύσκεψης αποτελεί η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ