Παρασκευή 21.06.2024

Πώς Ισπανία και Αργεντινή έφτασαν να ανταλλάζουν ειρωνείες και βαρύτατες προσβολές

«Διεφθαρμένη» αποκάλεσε τη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ – «Κάτι παίρνει ο Μιλέι» δήλωσε Ισπανός υπουργός

Κλιμακώνεται λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο διπλωματικός πόλεμος Ισπανίας και Αργεντινής, με υπερατλαντική ανταλλαγή βαρύτατων προσβολών, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, σε δημόσια ομιλία του -και δη επί ισπανικού εδάφους- αποκάλεσε «διεφθαρμένη» τη σύζυγο του κεντρο-αριστερού πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο Μιλέι ειρωνεύτηκε, επίσης, αγρίως τον Σάνσεθ, για την απόφασή του να μην παραιτηθεί παρά την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα στα πεπραγμένα της Μπιγκόνια Σάντσεθ.

Η εμπρηστική δήλωση του Χαβιέρ Μιλέι, από το βήμα της πανευρωπαϊκής συνάθροισης ακροδεξιών πολιτικών στη Μαδρίτη την προηγούμενη Κυριακή «Europa Viva 24», στην οποίαν παρέστη ως προσκεκλημένος του υπερ-συντηρητικού ισπανικού κόμματος Vox, ήταν η εξής: «Οι παγκόσμιες ελίτ δεν καταλαβαίνουν πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η εφαρμογή σοσιαλιστικών ιδεών, επειδή βρίσκονται στον κόσμο τους, πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Δεν ξέρουν τι είδους κοινωνία και κράτη μπορεί να δημιουργήσει ο σοσιαλισμός, τι είδους είναι οι άνθρωποι που γαντζώνονται στην εξουσία, σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει η ζημιά που προκαλούν. Ακόμη και με μια διεφθαρμένη σύζυγο, κάποιος απλώς παίρνει πενθήμερη άδεια από το γραφείο του, για να σκεφτεί τι θα κάνει. Το πράγμα βρωμάει όταν η ίδια σου η γυναίκα είναι διεφθαρμένη».

 

Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και οργίλη. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απαίτησε επίσημη συγνώμη και ανάκληση των προσβολών από τον πρεσβευτή της Αργεντινής στην Ισπανία, Ρομπέρτο Μπος. Εκ μέρους του Μιλέι όμως δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Ο ίδιος είπε μόνο ότι «εγώ δεν αναφέρθηκα σε κανέναν προσωπικά» -μολονότι ήταν πασίδηλο ότι «φωτογράφιζε» το ζεύγος Σάντσεθ. Επιπλέον, ο Χαβιέρ Μιλέι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από κανέναν.

Η επόμενη κίνηση των Ισπανών ήταν να ανακαλέσουν την πρέσβειρά τους, Μαρία Χεσούς Αλόνσο από το Μπουένος Άιρες, προσωρινά σε πρώτη φάση, αλλά επ’ αόριστον πλέον, όπως αποφασίστηκε λίγες ώρες αφ’ ότου η κα Αλόνσο έφτασε στη Μαδρίτη. Παράλληλα, ο υπουργός Αλμπάρες επιτέθηκε στους Αργεντίνους, χαρακτηρίζοντας σαν «πρωτοφανή πρόκληση στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο, όπου ένας πολιτικός ηγέτης να μεταβαίνει στην πρωτεύουσα ξένης χώρας και να προσβάλει τους θεσμούς της, επιχειρώντας απροκάλυπτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της».

Από την πλευρά του ο Μιλέι χαρακτήρισε σαν «μπούρδες» και «σοσιαλιστική αλαζονεία» την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του. Τονίζοντας παράλληλα ότι «εγώ δεν θα κάνω το λάθος να απαντήσω αποσύροντας τον πρεσβευτή μας στην Ισπανία».

Για την ιστορία, ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος βρέθηκε στη Μαδρίτη ιδιωτικά, εξού και δεν συναντήθηκε με κανένα κυβερνητικό στέλεχος, επιτέθηκε στον ισπανό πρωθυπουργό εξ αφορμής υπόθεσης στην οποίαν φέρεται ως εμπλεκόμενη η Μπιγκόνια Σάντσεθ. Η οποία ελέγχεται για το ρόλο της στην εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης προς κάποιες συγκεκριμένες ισπανικές εταιρείες του τουριστικού κλάδου, που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας συνεπεία των lockdown κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας Covid-19.

Εν συντομία η Σάντσεθ ελέγχεται για το πώς χρησιμοποίησε αθέμιτα την επιρροή της ώστε ο τουριστικός όμιλος Globalia, ως ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Air Europa, να λάβει το Νοέμβριο του 2020 ένα προνομιακό δάνειο διάσωσης από το ισπανικό δημόσιο, ύψους 475 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μια άλλη διάσταση της τρέχουσας ισπανο-αργεντίνικης κρίσης, αφορά σε μια χυδαία προσβολή η οποία εκτοξεύτηκε από Ισπανό υπουργό προς τον Χαβιέρ Μιλέι. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε, είπε ότι ο Μιλέι «κάτι έπαιρνε» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία και τον οδήγησε στην προεδρία της χώρας του. Ο Πουέντε ανακάλεσε τη δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς την σαν ένα «πολύ μεγάλο ολίσθημα», φαίνεται όμως ότι η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Όπως και να ‘χει, η τρέχουσα διπλωματική κρίση διαχέεται στο εσωτερικό αμφοτέρων των πλευρών. Στη μεν Ισπανία, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση Σάντσεθ ότι υπερβάλλει σε ευθιξία. «Παριστάνετε τους υπερευαίσθητους για να αποκομίσετε οφέλη στις Ευρωεκλογές» είναι η άποψη του Partido Popular, «ενώ με αυτά που κάνετε, δυσκολεύετε τις εξαγωγές της Ισπανίας στην Αργεντινή. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να καθορίζεται από τις διαθέσεις ενός προσώπου» τόνισε εκπρόσωπος του PP, εννοώντας προφανώς τον Πέδρο Σάντσεθ. Τον οποίον το Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί περαιτέρω για υποκρισία, εφόσον«η ίδια κυβέρνηση που δεν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία, ύστερα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αποσύρει τώρα την πρέσβειρά μας από την Αργεντινή. Μόνο και μόνο επειδή ο κος Σάντσεθ ένιωσε ότι θίγεται από μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Χαβιέρ Μιλέι σε μια ομιλία του».

Την ίδια στιγμή στην Αργεντινή, η τοπική αντιπολίτευση, κατηγορεί τον Χαβιέρ Μιλέι για αδικαιολόγητες σπατάλες, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, ειδικά για τα συχνά και πολυδάπανα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ειδικά, δε, για την «περιοδεία» του σε ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία και Ισπανία. Ο συνασπισμός Hacemos Coalición Federal θεωρεί ότι αυτές οι αποστολές του Μιλέι εξυπηρετούν μόνο την προσωπική προβολή του, σαν «Αργεντίνου Τραμπ» και όχι τα συμφέροντα της χώρας τους, εφόσον έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Χαβιέρ Μιλέι εξελέγη υποσχόμενος μεταξύ πολλών άλλων να περικόψει άμεσα και δραστικά τις δαπάνες της «πολιτικής ελίτ».

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.