Τρίτη 03.10.2023

Πώς τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν την Ευρωζώνη

Ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα κυκλοφορήσει το ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο, ο Fabio Panetta της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ότι τα stablecoins απειλούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ο Fabio Panetta είναι Ιταλός οικονομολόγος και κεντρικός τραπεζίτης που υπηρετεί ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ από το 2020

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το PayPal που εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα σταθερής διαπραγμάτευσης, δηλαδή έχουν αποθεματικά σε κάποιο παραδοσιακό νόμισμα και ακολουθούν την ισοτιμία του, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης, δήλωσε ο Fabio Panetta. Ο σκεπτικισμός απειλεί την πρόταση του ψηφιακού ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Fabio Panetta, εξέδωσε αυτήν την αυστηρή προειδοποίηση, όταν επέστρεψε στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει στις κρίσιμες ερωτήσεις των νομοθετών, καθώς προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις σχετικά με μια πρόταση για την έναρξη του ψηφιακού ευρώ.

«Χωρίς το ψηφιακό ευρώ, θα υπάρξουν άλλοι παίκτες που θα εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά παρέχοντας τα δικά τους ψηφιακά μέσα πληρωμής με δυνητικά πολύ αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή, την κυριαρχία και την οικονομική σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Panetta. Για τις ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, προτεραιότητα είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς και της βάσης χρηστών τους, πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ονόμασε το νέο stablecoin του PayPal ως παράδειγμα τέτοιας απειλής. Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών ανακοίνωσε το stablecoin της τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα της τεχνολογίας blockchain.

Ωστόσο, onchain δεδομένα της Nansen δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την ανησυχία καθώς δείχνουν ότι η πραγματική απήχηση του ψηφιακού νομίσματος, προς το παρόν, είναι σχεδόν αμελητέα. Παρόλο που ο γίγαντας των πληρωμών έχει πάνω από 350 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, μόνο λίγοι έχουν χρησιμοποιήσει το stablecoin τις πρώτες εβδομάδες του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ο μεγαλύτερος κάτοχος του νομίσματος PYUSD διατηρεί κεφάλαια αξίας μικρότερης των 10.000 $. Σύμφωνα με την Nansen, ο κάτοχος αγόρασε το stablecoin αφού πούλησε τρία memecoins. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι λιγότεροι από 10 κάτοχοι, εξαιρουμένων των συμβολαίων ή των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, έχουν υπόλοιπο που υπερβαίνει τα 1.000 $. Παρόμοιες ανησυχίες κυριάρχησαν στη συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Επίτροπος Οικονομικών, Mairead McGuiness, δήλωσε πως «αυτό δεν είναι ένα έργο Big Brother».

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζουν για ένα ψηφιακό ευρώ, πολλά εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμφισβητούν ποια θα ήταν τα οφέλη ενός CBDC. Ιδιαίτερα οι Γερμανοί ευρωβουλευτές τόσο της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, αντιπολιτεύονται την έκδοση ενός ψηφιακό ευρώ.

Ο Panetta απάντησε ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα επιτρέψει στους χρήστες να πληρώνουν παντού στην ΕΕ, οι πληρωμές χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να προσφέρουν στις πληρωμές μεγαλύτερο απόρρητο και ότι θα μετατρέψουν αξιόπιστα μετρητά που υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα σε ψηφιακή μορφή.

Η ΕΚΤ έχει επενδύσει τα τελευταία δύο χρόνια ερευνώντας ένα πρωτότυπο CBDC. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νομοθετική της πρόταση για το ψηφιακό ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν με το φιλόδοξο σχέδιο του ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτήν την απόφαση.

«Η φάση της έρευνάς μας βρίσκεται τώρα στο τελικό της στάδιο, προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του έργου», δήλωσε ο Panetta στην οικονομική επιτροπή.

Η διασφάλιση του απορρήτου βρίσκεται στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου για το ψηφιακό ευρώ.  Ένα άλλο επίμαχο θέμα είναι τα όρια διατήρησης του ψηφιακού ευρώ, που θα περιόριζαν το χρηματικό ποσό για το οποίο οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το CBDC. Αυτό το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει προβλήματα ρευστότητας και πιθανό bank run.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ