Κυριακή 14.04.2024

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», παραγωγής ΚΕ του ΚΚΕ

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης παρακολούθησαν την προβολή, στον κινηματογράφο «Αρίων», στη Μυτιλήνη, του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», παραγωγής ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ντοκιμαντέρ ήταν βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που έδιναν, με λεπτομερή περιγραφή, τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Η πρώτη εικόνα που έδειχνε το κύμα να χτυπά το Μακρονήσι και μαζί του να ξερνά το αίμα των χιλιάδων αγωνιστών που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν δήλωση «μετανοίας», που δεν δέχτηκαν να αποκηρύξουν το  Κόμμα τους, το ΚΚΕ, και μαζί μ΄αυτό τη συνείδησή τους, τις αξίες τους για ελευθερία, για κοινωνική ισοτιμία,    ήταν αποκαλυπτική για να δώσει απάντηση σε όλους όσους θέλουν σήμερα να παραχαράξουν την ιστορία και να την ξαναγράψουν σε βάρος του λαού μας. Η ιστορία που είναι γραμμένη με το αίμα του λαού μας, με τα χιλιάδες θύματα που έδωσαν το αίμα τους, και ήταν περήφανοι για τα ιδανικά τους, δεν παραχαράσσεται δεν ξαναγράφεται. Αυτή την ιστορία κουβαλάει ο λαός μας και σήμερα μέσα του.

Τη εκδήλωση προλόγισε η Νίκη Τσιριγώτη μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου.

Επισυνάπτουμε την ομιλία.

 

Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ σας καλοσωρίζουμε σήμερα στην 1η προβολή στο νησί μας, του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου τον Σεπτέμβρη του 2020.

Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί συνέχεια της έμπρακτης τιμής:

-στα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ,

-στους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν εκεί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης,

-στο Κόμμα που από τα σπλάχνα του βγήκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές

Μέσα από αυτό, θα περιπλανηθούμε σε αυτόν τον τόπο όπου οι εξόριστοι «κουβαλώντας στη ράχη την πέτρα και το θάνατο» λογάριασαν «τη ζωή και το θάνατο». Θα μάθουμε για τη φρίκη της Μακρονήσου μέσα από τα συστηματικά βασανιστήρια του αστικού κράτους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνει και το γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν και κράτησαν κάτω από αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες.

Πώς κατάφεραν να νικήσουν την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τον ίδιο τον θάνατο.

Πώς οι εξόριστοι κομμουνιστές αντιμετώπισαν τη συνεχή βία με τη συντροφικότητα, πώς η γνώση ότι η πάλη τους είχε ελπιδοφόρα προοπτική έγινε το φως που τους κρατούσε τις νύχτες της απομόνωσης, πώς χρησιμοποίησαν τον πολιτισμό και το γέλιο ως απάντηση στη βαρβαρότητα της αστικής τάξης και, τέλος, πώς η σωστή προετοιμασία και οργάνωση των αγωνιστών μπορεί να τους ατσαλώσει ώστε να ξεπεράσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ χρειάστηκε – και προς τιμήν τους – να περπατήσουν πάνω στη Μακρόνησο απ’ άκρη σ’ άκρη.

Να πατήσουν τα χώματα που πάτησαν οι Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Να συνομιλήσουν μαζί τους πάνω στη Μακρόνησο.

Να φορέσουν, όπως λέει κι ο ποιητής, «τις ίδιες χειροπέδες που φόρεσαν».

Το γεγονός αυτό πιστεύουμε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αξίζει τον έπαινό μας.

 

Το ντοκιμαντέρ:

– Βασίζεται σε ζωντανές μαρτυρίες όσων έζησαν τη φρίκη της Μακρονήσου.

– Μας δίνει για πρώτη φορά το σύνολο της Μακρονήσου μέσα από εικόνες της εποχής και σημερινές.

– Συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί με τη φωνή τους.

– Εχει επενδυθεί με πρωτότυπη μουσική

Τους ευχαρστούμε όλους και μεις με τη σειρά μας.

 

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι φωτίζονται χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα καθώς και το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Διότι ερχόμαστε στο σήμερα στη διάρκεια ενός ακόμη πολέμου λέγοντας ότι  ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί οξύνονται συνεχώς οι μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων που θέλουν πάλι να μοιράσουν τον κόσμο, που θέλουν να μοιράσουν τις  αγορές, που θέλουν να ελέγξουν χώρες, λαούς και τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και της Ενέργειας. Και μαζί με όλα αυτά φροντίζουν έτσι ώστε να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, που είναι ο φασισμός, ο ναζισμός.

Χρειάζεται λοιπόν να παλέψουμε, σήμερα περισσότερο απο ποτέ, έτσι ώστε να μην εμπλακεί ξανά η χώρα μας και ο λαός μας σε νέες πολεμικές επεμβάσεις, σε νέες πολεμικές συγκρούσεις που θα τις πληρώσει πάλι ο λαός και η νεολαία. Για να υπάρξει πραγματικά ειρήνη, να υπάρξει ευημερία, να σταματήσει αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Γιατι Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να ανοίξει δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και σας ευχόμαστε καλή προβολή!

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ