Τρίτη 28.03.2023

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσον αφορά στα νοικοκυριά, για τις πρώτες 500 kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh (40€/MWh) από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Η κατηγορία αυτή αφορά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Οπως προκύπτει, καταργούνται οι επόμενες δύο κλίμακες κατανάλωσης (500-1.000 kWh και πάνω από 1.000 kWh) και για τις καταναλώσεις πάνω από 500 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση, ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά -αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση- ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρίας χωρίς επιδότηση.

Οσον αφορά στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 88€/MWh. Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20€/MWh, ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40€/MWh.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας και ειδικά στις τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της επιβολής πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ