Τρίτη 07.02.2023

Ρεύμα: Τι θα ισχύσει ανά κλίμακα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Οπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, «η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα την πολιτική της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σε δύο μέτωπα: πρώτον, με τη δημιουργία συμμαχιών και την πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως πρότεινε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεύτερον, με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων».

Ρεύμα: Οικιακά τιμολόγια

Πώς όμως θα κυμανθούν οι επιδοτήσεις ανάλογα την κατανάλωση; Και αυτό το μήνα, η κλιμακωτή επιδότηση ισχύει για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Ειδικότερα, στα οικιακά τιμολόγια για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 171 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

Αντίστοιχα, για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ ανά MWh. Σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ενώ και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Οσον αφορά τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ ανά MWh. Ετσι, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Φυσικό αέριο: Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου θα κριθεί το θέμα του πλαφόν

Ρεύμα: Επαγγελματικά

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για το μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh. Αντίστοιχα, για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34Εuro/MWh.

Οσον αφορά τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Παραδείγματα

1 Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 Kwh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 152 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.

2 Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 700 Kwh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 266 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 111 ευρώ.

3 Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.200 Kwh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 456 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 209 ευρώ.

Φυσικό Αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ