Τετάρτη 29.03.2023

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Είχε καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό – «Ήταν προειδοποίηση για να μην προδώσει το Κρεμλίνο»

«Στόχος χημικής επίθεσης» ο Ρώσος ολιγάρχης σύμφωνα με την Bellingcat, ωστόσο  «η δόση δεν ήταν τόσο μεγάλη για να τον σκοτώσει» – Ανησυχία από το Φόρεϊν Όφις – Να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα, ζήτησε από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές ο Κουλέμπα

Μυστήριο καλύπτει την πληροφορία που διακινήθηκε χθες από τη Wall Street Journal, σχετικά με τα συμπτώματα δηλητηρίασης που φέρονται να εμφάνισαν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές, στις αρχές Μαρτίου.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μπορεί να διαψεύστηκε λίγες ώρες μετά, με «Αμερικανό αξιωματούχο» να δηλώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται στις σχετικές διαδόσεις, δεν οφείλονται σε εσκεμμένη δόλια ενέργεια -με δράστες Ρώσους, προφανώς- αλλά σε «περιβαλλοντικούς λόγους».

Ωστόσο, σήμερα, δημοσιεύματα έδωσαν συνέχεια, φιλοξενώντας και δήλωση του ερευνητή τηςBellingcat, Κρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης ήταν «στόχος χημιθκής επίθεσης», ωστόσο στόχος δεν ήταν να οδηγηθεί στον θάνατο, αλλά «να λάβει προειδοποίηση για να μην προδώσει το Κρεμλίνο» στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις. «Η δόση δεν ήταν τόσο μεγάλη για να σκοτώσει κάποιον από τους τρεις (τον Αμπράμοβιτς και τους δυο Ουκρανούς διαπραγματευτές)» ανέφερε ο Γκρόζεβ.

Κατανάλωσαν μόνο σοκολάτα και νερό

Στο μεταξύ, τα συμπτώματα του Αμπράμοβιτς θεωρείται πως ξεκίνησαν έπειτα από συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας – Ουκρανίας κι ενώ εκείνος βρισκόταν στο Κίεβο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τόσο εκείνος όσο και άλλοι τρεις Ουκρανοί διαπραγματευτές κατανάλωσαν μονάχα σοκολάτα και ήπιαν νερό. Σε αντίθεση με τον Ρώσο ολιγάρχη και τους δυο Ουκρανός, ο τρίτος Ουκρανός της διαπραγματευτικής ομάδας δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα.

Δυτικοί ερευνητές που ανέλυσαν τα δεδομένα, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν επρόκειτο για χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή για επίθεση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι τα συμπτώματα που υπέστη ο Αμπράμοβιτς συνάδουν περισσότερο με τη «χημική δηλητηρίαση».

Ο Κουλέμπα ζήτησε από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές «να μην φάνε ή πιουν κάτι»

Με βάση την ιστορία που αποκαλύφθηκε χθες πάντως, ο Ουκρανός υπυοργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιήσε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που βρίσκονται στην Τουρκία να μην φάνε ή πιουν κάτι. «Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Ανησυχία, ωστόσο, εξέφρασε και το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, τονίζοντας ότι η απόπειρα δηλητηρίασης στο Κίεβο, ήταν «πολύ ανησυχητική». Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να βοηθά», επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και παρέχοντας αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη για να βάλει την Ουκρανία «στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :
https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ