Τετάρτη 27.09.2023

Ρούλα Πισπιρίγκου: Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η δίκη -Ο Κούγιας επανέφερε τη συζήτηση περί μεταμοσχεύσεων

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για το θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παιδίατρος-εντατικολόγος Γιώργος Κουρέλης, ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο την περίοδο που νοσηλευόταν εκεί το κοριτσάκι.

Ο μάρτυρας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια, αναφορικά με το χρόνο που γινόταν ΚΑΡΠΑ στο παιδί όταν είχε υποστεί το επεισόδιο ανακοπής στο Καραμανδάνειο, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν ο Αλέξης Κούγιας επανήλθε στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας το χρονικό της νοσηλείας της μικρούλας στο Ωνάσειο.

«Μας είχε γίνει μία παραπομπή από νοσοκομείο Πάτρας, η Τζωρτζίνα είχε υποστεί μία ανακοπή. Είχε γίνει η παραπομπή για να αξιολογηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απινιδωτή. Το μυαλό όλων μας συνήθως πάει στην καρδιά όταν έχει γίνει ανακοπή. Το πρώτο βράδυ έκανε ένα επεισόδιο σπασμών με πυρετό 39,5. Επειδή παρατεινόταν το επεισόδιο δόθηκε αγωγή. Είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια. Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Επειδή είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης εκεί οφείλεται η παράταση της νοσηλείας. Μπήκε αρχές Ιουνίου στο μηχάνημα, ελέγχθηκε, δουλεύανε όλα καλά και σε 2-3 μέρες επέστρεψε στην Πάτρα», υποστήριξε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο γιατρός, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ανέφερε ότι όσο καιρό το παιδί νοσηλευόταν στο Ωνάσειο δεν είχε καταγραφεί βραδυκαρδία και υποστήριξε ότι το επεισόδιο σπασμών θα μπορούσε να είναι απότοκο εγκεφαλοπάθειας, καθώς απορρυθμίζονται πολλές λειτουργίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ. Κουρέλης ανέφερε ότι η μικρή Τζωρτζίνα εισήχθη στο Ωνάσειο για να γίνει εκτίμηση και πιθανή τοποθέτηση απινιδωτή-βηματοδότη.

«Ο λόγος ήταν ανακοπή και ιστορικό με τα αδελφάκια του που είχαν δύο αιφνίδιους θανάτους», εξήγησε ο μάρτυρας.

Ο Αλέξης Κούγιας επέμεινε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το χρόνο που έγινε ΚΑΡΠΑ στο κοριτσάκι όταν υπέστη ανακοπή στο Καραμανδάνειο, με τον μάρτυρα να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος να σταματήσει κάποιος την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

 • Αλ. Κούγιας: (διαβάζει έγγραφο για ηθική δεοντολογία ΚΑΡΠΑ) Τι σημαίνει η συννοσηρότητα για τον ασθενή που έχει υποστεί ανακοπή;
 • Μάρτυρας: Θα πω ένα ακραίο παράδειγμα, έχεις ηλικιωμένο άτομο 90 ετών με καρκίνο και έχει υποστεί ανακοπή. Αυτό είναι συννοσηρότητα.
 • Αλ. Κούγιας: Ένα παιδί που έχει υποστεί ανακοπή όπως Τζωρτζίνα, μπορείτε να μου πείτε στα 60 λεπτά ΚΑΡΠΑ, τι θα έχει υποστεί;
 • Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Έχω μωρό που μετά από 90 λεπτά είναι καλά.
 • Αλ. Κούγιας: Μπορείτε να μου πείτε εκτός από μωρό που δεν μπορούμε να το επαληθεύσουμε, κάποια άλλη περίπτωση που δεν έχει υποστεί εγκεφαλικά προβλήματα;
 • Μάρτυρας: Θα σας πω διότι έχω δουλέψει σε μονάδα στο εξωτερικό…
 • Αλ. Κούγιας: Θα μας λέτε και στοιχεία τους.
 • Πρόεδρος: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.
 • Αλ. Κούγιας: Από ποια λεπτά, είναι επικίνδυνo και υπάρχει κίνδυνος συννοσηρότητας;
 • Μάρτυρας: Η συννοσηρότητα αναφέρεται σε προβλήματα πριν ανακοπή.
 • Αλ. Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός πιθανολογεί πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό;
 • Μάρτυρας: Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα που είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20λεπτο, κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λένε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
 • Αλ. Κούγιας: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έκανε μία ανακοίνωση, την αποδέχεστε;
 • Μάρτυρας: Προφανώς.
 • Αλ. Κούγιας: Λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (για θάνατο ποδοσφαιριστή) πως σε εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη; Συμφωνείτε;
 • Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο το σημαντικό είναι αυτό που λέει εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο διάλογος Κούγια-Προέδρου

Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Κούγια να επαναφέρει τη συζήτηση περί μεταμοσχεύσεων.

 • Αλ. Κούγιας: Μπορεί αυτή η διαδικασία να έγινε (σ.σ. ανάνηψη) για να τους γίνει πλύση εγκεφάλου για την μεταμόσχευση οργάνων;
 • Πρόεδρος: Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;
 • Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών. Αναζωογονείται ένα παιδί μετά από 20 λεπτά, δεν ενημερώνονται γονείς, το παίρνει από το χέρι αυτός που το αναζωογόνησε και το πάει στον κ. Ηλιάδη και γίνεται στη μητέρα μία συζήτηση για την μεταμόσχευση οργάνων… Δικαιούνται οι γονείς μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει να τους ενημερώσουν; Πανηγυρίζουν διότι σώσανε ένα παιδί αλλά έμεινε τετραπληγικό. Δικαιούνται οι γονείς να πιστεύουν πως όλα αυτά έγιναν για να του πάρουν τα όργανα;
 • Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν όλα αυτά;
 • Αλ. Κούγιας: Για τους μάρτυρες που είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι όπως ο κ. Ηλιάδης και ας μου κάνει μήνυση. Θέλω να αναδείξω αναξιοπιστία και ανηθικότητα…Πρέπει να απολογούμαι επειδή κάνω την ερώτηση κάθε φορά; Εκεί υπάρχει μία βιομηχανία μεταμοσχεύσεων. Εγώ θα ενημέρωνα γονείς πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό! Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζήσει ένα μαρτύριο και δεν τους το είπε ποτέ. Εσείς τους προστατεύετε κύρια πρόεδρο με αυτό που κάνετε. Αυτό είπε ο κ. Κουρέλης είναι το πιο σοβαρό από όλα, ότι στα 20 λεπτά θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και να ενημερωθούν οι γονείς.
 • Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Αυτό που σας ζητήθηκε ήταν να εξηγήσετε τι έχει σχέση η κουβέντα για τις μεταμοσχεύσεις με το αποτέλεσμα που είχαμε στη συνέχεια. Είναι στη μέση των γεγονότων ανάμεσα σε απόπειρα και τετελεσμένη πράξη.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ