Δευτέρα 03.10.2022

Σε εξέλιξη οι εγγραφές για το πρόγραμμα «Προσωπικός Γιατρός»- Ξεκίνησαν και από τα φαρμακεία

Μόλις 11 ιδιώτες γιατροί στη Μυτιλήνη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού.   Οι ασφαλισμένοι σπεύδουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα καθώς μέχρι  τον Οκτώβριο ,η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Όπως έχει ανακοινωθεί  θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 10%.  Εξάλλου από την Πέμπτη το απόγευμα ξεκίνησε   η εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό και από τα φαρμακεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες άνω των 16 ετών θα μπορούν να επιλέξουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό. Η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα για την εγγραφή καθώς και αντικίνητρα με «κυρώσεις» σε όσους δεν εγγραφούν στο πρόγραμμα.

Κίνητρα και ποινές
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Παράλληλα από 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Δυο γιατροί της Μυτιλήνης οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μίλησαν στον Αίολο για τη σημασία του θεσμού αυτού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ