Τετάρτη 29.03.2023

Σοκ στις ΗΠΑ: Επιφανής δικηγόρος σκότωσε τη γυναίκα και τον γιο του για να αποκρύψει οικονομικές απάτες

Η υπόθεση -που καταγράφει την πτώση μιας οικογένειας που κατείχε εξουσία και προνόμια- έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο, ενώ ενέπνευσε ντοκιμαντέρ στο Netflix και το HBO.

Η Μάγκι και ο Πολ Μορντώ πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στο οικογενειακό τους κτήμα στις 7 Ιουνίου 2021.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής είναι συντριπτικά», είπε ο δικαστής της Νότιας Καρολίνας, Κλίφτον Νιούμαν, απορρίπτοντας την πρόταση υπεράσπισης για κακοδικία.

Ο 54χρονος Άλεξ Μορντώ αντιμετωπίζει 30 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κάθε φόνο. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση διήρκησε έξι εβδομάδες, ενώ το δικαστήριο έλαβε την απόφαση εντός τριών ωρών.

Σύμφωνα με το BBC, ο 54χρονος δικηγόρος παρέμεινε απαθής καθώς άκουγε την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Ο Μορντώ είχε δηλώσει αθώος για τη δολοφονία της συζύγου και του μικρότερου γιου του, που φέρεται να πραγματοποίησε θέλοντας να αποκρύψει χρόνια οικονομικής διαφθοράς – μία απάτη που ο ίδιος είχε παραδεχθεί στο δικαστήριο.

Ο Μορντώ ήταν κάποτε ένας ισχυρός δικηγόρος στην Νότια Καρολίνα, και για πολλές δεκαετίες μέχρι το 2006 τα μέλη της οικογένειάς του υπηρετούσαν ως κύριοι εισαγγελείς στην περιοχή.

Ζοζέπ Μπορέλ: Βελτίωση παρουσιάζουν οι σχέσεις με την Ρωσία

Όμως, κατά τη διάρκεια της δικής ακούστηκε ότι για χρόνια έκλεβε από τους συνεργάτες και τους πελάτες του, καθώς ήταν εθισμένος στα παυσίπονα, ενώ παράλληλα ζούσε πλουσιοπάροχα.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ήταν αυτά τα εγκλήματα ακριβώς που τον οδήγησαν στη δολοφονία, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι ο θάνατος της Μάγκι και του Πολ θα τον έκαναν να δείχνει πιο συμπαθής και δε θα κρινόταν ένοχος για τα άλλα παραπτώματά του.

Ο Μορντώ και η ομάδα υπεράσπισής του είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι αυτή η θεωρία ήταν «γελοία» και ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν θα τον οδηγούσαν ποτέ στο να διαπράξει δολοφονία.

Τελικά χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να συλληγθεί ο Μορντώ, καθώς οι ανακριτές ξετύλιγαν το κουβάρι της υπόθεσης.

Σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση για οποιονδήποτε κατηγορούμενο για φόνο, ο Μορντώ ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, προσπαθώντας να πείσει τους ενόρκους ότι κάποιος που ήταν θυμωμένος για ένα θανατηφόρο δυστύχημα με πλοίο το 2019 στο οποίο εμπλεκόταν ο Πολ, θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τον γιο του για να εκδικηθεί.

Η δικογραφία σε βάρος του βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε έμμεσες αποδείξεις. Δεν παρουσιάστηκαν άμεσες αποδείξεις – π.χ. το όπλο της δολοφονίας, αίμα στα ρούχα του ή ένας αυτόπτης μάρτυρας – στη δίκη.

 

Αντίθετα, η εισαγγελία επικεντρώθηκε σε ένα ενοχοποιητικό βίντεο στο Snapchat που τραβήχτηκε από τον γιο του Μορντώ λίγο πριν τις δολοφονίες.

Ο Άλεξ Μορντώ και οι δύο γιοι του λάτρευαν το κυνήγι και στο σπίτι τους είχαν συλλογή όπλων.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μορντώ είχε χρησιμοποιήσει ένα από αυτά – ένα επιθετικό τουφέκι τύπου Blackout 0,300 – για να σκοτώσει την γυναίκα του, Μάγκι και ένα άλλο όπλο για να σκοτώσει τον γιο του, Πολ. Αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κανένα πυροβόλο όπλο και να το παρουσιάσουν στη δίκη.

Η Μάγκι πυροβολήθηκε τέσσερις ή πέντε φορές με τουφέκι και ο γιος τους πυροβολήθηκε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο, σύμφωνα με τη δίκη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας Άλαν Γουίλσον, δήλωσε: «Η σημερινή ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας, ανεξάρτητα από την θέση του στην κοινωνία, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ