Τετάρτη 29.11.2023

SOS: Η καθημερινή συνήθεια που απειλεί την ποιότητα του σπέρματος

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων, συνήθειας που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των περισσότερων, στη ζωή και την υγεία μας, άλλα εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και άλλα εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση. Μια εκ των επιπτώσεων που διερευνώνται είναι οι αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος, οι οποίες έχουν οδηγήσει και στο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μέχρι στιγμής, έχουν προταθεί περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράμετροι του τρόπου ζωής ως πιθανές αιτίες για τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος που παρατηρείται τα τελευταία πενήντα χρόνια, ωστόσο ο ρόλος των κινητών τηλεφώνων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η ποιότητα του σπέρματος καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί από 99 εκατομμύρια σε 47 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, φαινόμενο που αποδίδεται σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων (ενδοκρινικά αίτια, φυτοφάρμακα, ακτινοβολία) και συνηθειών του τρόπου ζωής (διατροφή, αλκοόλ, στρες, κάπνισμα).  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας άνδρας πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβει ένα παιδί εάν η συγκέντρωση του σπέρματός του είναι κάτω από 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), σε συνεργασία με το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας (Ελβετικό TPH), θέλησε να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το ζήτημα, δημοσιεύοντας στο Fertility & Sterility ερευνητικά ευρήματα, που υποστηρίζουν ότι η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Παρόμοια συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με την κινητικότητα και τη μορφολογίας του σπέρματος.

Φταίει τελικά το κινητό;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ