Κυριακή 25.09.2022

Στην εποχή Πούτιν ο πόλεμος έπαψε να είναι ανάμνηση

Η δημοκρατική Ευρώπη τιμά κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου, τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Ενώ, όμως, τα προηγούμενα χρόνια η επέτειος αυτή ήταν αφορμή για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε τι σημαίνει πόλεμος, φέτος η φρίκη επέστρεψε, καθώς 83 χρόνια μετά ο πόλεμος είναι και πάλι στην Ευρώπη με ευθύνη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Πούτιν έφερε και πάλι τις φρικαλεότητες του πολέμου στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η επώδυνη μνήμη του παρελθόντος δεν είναι απλώς μια μακρινή ανάμνηση, αλλά ξαναζεί στον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. (….) Οι Ουκρανοί δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ενωσή μας», είναι το μήνυμα της προέδρου της Ε.Ε., Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τη ρωσική κρατική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, που διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας και διαστρεβλώνει την Ιστορία.

Oι Αμερικανοί τα βλέπουν γκριζόμαυρα

Η κουβέντα για τον τουρισμό έχει αργήσει πολύ

Η προπαγάνδα Πούτιν, βέβαια, δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι κάτι που κάνει συστηματικά εδώ και χρόνια, με μοναδικό στόχο να ξαναγράψει την Ιστορία, ειδικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπερασπίζεται σταθερά τη Σοβιετική Ενωση και τον Στάλιν και αναφέρεται συχνά, σχεδόν εμμονικά, στο σύμφωνο μη επίθεσης, λέγοντας πως στο κάτω κάτω οι Σοβιετικοί δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από όσα είχαν κάνει ήδη οι Δυτικοί, αναφερόμενος στην πολιτική κατευνασμού του Βρετανού πρωθυπουργού Τσάμπερλεν πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή κόβει, ράβει και συρράπτει την Ιστορία κατά το δοκούν.

Και το χειρότερο; Είναι αποφασισμένος να διδάξει τη δική του Ιστορία στα ρωσικά σχολεία, «εκπαιδεύοντας» τις νέες γενιές. Πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές θα παρακολουθούν στο σχολικό πρόγραμμα πολεμικές ταινίες και εικονικές περιηγήσεις στην Κριμαία, ενώ θα υπάρχουν και διαλέξεις για τη «γεωπολιτική κατάσταση», συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ουκρανίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ