Τρίτη 28.09.2021

Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πέραν αυτών που ισχύουν σήμερα, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν. Με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται και τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, δεν υπάρχουν τα περιθώρια εφησυχασμού και κατά συνέπεια τα πάντα θα κριθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις που θα προκύψουν μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του Αυγούστου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως το εργαλείο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι πάνω στο τραπέζι. «Είναι μια ανοιχτή πιθανότητα χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, για κάποια άλλη επαγγελματική κατηγορία ή οτιδήποτε. Γιατί όλα αυτά πρέπει και να μετρώνται και να σχεδιάζονται σωστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, πως ο σχεδιασμός και η πρόθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάμε σε ένα γενικό lockdown και σε γενικευμένους περιορισμούς σαν κι αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται εκεί που η κατάσταση γίνεται ανησυχητική και ξεπερνά τους δείκτες ασφαλείας που έχουν τεθεί από τους επιστήμονες, να λαμβάνονται μέτρα στοχευμένα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη μουσική, ενδεχομένως με τη γενίκευση της χρήσης μάσκας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Δηλαδή, δεν μιλάμε για περιοριστικά μέτρα της ίδιας διάστασης και φύσης με την προηγούμενη περίοδο. Δεν θα πάμε σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων. Προτεραιότητά μας,είναι  να θωρακίσουμε την κοινωνία, το Σύστημα Υγείας και να πάρουμε  τη ζωή μας στα χέρια μας, απέναντι στην απειλή, η οποία επιμένει. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα και  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες» διευκρίνισε ο Στ. Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης της σχετικής οδηγίας σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Πληροφορίες του Liberal επιμένουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά σε πρώτη φάση στις ένοπλες δυνάμεις και τους τομείς εκείνους του δημοσίου τομέα που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολίτες. Εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ενέργεια κ.α. πιθανότατα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου υποχρεωτικότητας. Αγκάθι πάντως αποτελεί ο τρόπος αντικατάστασης όλων όσοι πουν όχι στον εμβολιασμό ειδικά στις τάξεις των ένστολων. Μια δυσκολία που ακόμα δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής που έπρεπε να δοθεί ώστε οι ανεμβολίαστοι να μεταπειστούν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του. Από τις 13 Σεπτεμβρίου πάντως οι ιδιώτες γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ