Δευτέρα 17.06.2024

Στον Έβρο αύριο ο Μητσοτάκης – Πέφτουν οι υπογραφές για την επέκταση του φράχτη

Στον Έβρο στρέφεται η προσοχή της πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες ώρες. Από την μία το κυβερνητικό στρατόπεδο ρίχνει το βάρος της προσοχής στην επέκταση του φράχτη στα σύνορα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει την ευρωομάδα της Αριστεράς με πρωτοστάτη τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, να επιχειρεί να στήσει μπλόκο στην χρηματοδότησή του με κοινοτικά κονδύλια.

Η επέκταση του φράχτη αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων καθώς θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω θωράκισή τους και στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε και στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 όταν και δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, οι φράχτες αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά και λιγότερο βίαια μέσα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στον ακριτικό Έβρο συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Πρωθυπουργός αύριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου».

Με απόφαση ΚΥΣΕΑ η επέκταση

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης και η απόφαση μάλιστα είχε ληφθεί σε προγενέστρο ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο τον Αύγουστο του περασμένου έτους όταν και αποφασίστηκε η εν λόγω επέκταση, αυτή θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει

Την σημασία του εν λόγω έργου τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Γέρακα όπου και έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον Έβρο λέγοντας «θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές».

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν αφού τις τελευταίες ώρες ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί ξανά θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της κίνησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να είναι εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της ΕΕ όπου οι εθνικές κυβερνήσεις το ζητούν.

«Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Και σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν: η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα: Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της Κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει


Θεοδωρικάκος: Να αποπεμφθεί ο Παπαδημούλης

Εν τω μεταξύ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε την ενέργεια του κ. Παπαδημούλη και ζήτησε τη αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποπέμψει τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το ψήφισμα για τον φράχτη και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να υιοθετεί την απαράδεκτη θέση του ευρωβουλευτή του, άρα αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώραςκαι κρατά μια συμπεριφορά που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι το ψήφισμα είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των 140 χλμ των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο».

Μηταράκης: Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!

Παράλληλα και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα social media εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Παπαδημούλη αλλά και του κ. Τσίπρα λέγοντας πως «θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!» και πως ο λαός στις 21 Μαΐου θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει.

https://twitter.com/nmitarakis/status/1641422767466610691 

Η προσπάθεια για μπλόκο από τον Παπαδημούλη στον φράχτη στον Έβρο

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή και την οποία φαίνεται να στήριξαν οι σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe, εκφράζεται η «έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023“» ζητείται να μην ξοδευτούν ευρωπαϊκά χρήματα «για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».

Όπως αναφέρει η εν λόγω τροπολογία, «αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».


Την κίνηση αυτή δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για «ηχηρό Όχι της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας κ Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».


Την συγκεκριμένη ενέργεια σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, πρόκειται για πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ «να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του ‘δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα’ και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας».

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».


Παπαδημούλης: Ψήφισε το μισό ΕΛΚ

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγι για αντισύριζα προπαγάνδα από τον Γιάννη Οικονόμου ισχυριζόμενος ότι η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του ευρωκοινοβουλίου καθώς περιλαμβάνεται σε έκθεση που την ψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα.

Δείτε την ανάρτησή του

papadim_anart

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ