Κυριακή 28.05.2023

Συνάντηση Χοχλάκα με εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων Μυτιλήνης & Καλλονής

Στη συνάντησή μου με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε διεξοδικά για όλα όσα πρέπει να προτάξουμε άμεσα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, στην επόμενη ημέρα που κρίνεται η διακυβέρνησης της χώρας.

Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Εμπορικών Συλλόγων Μυτιλήνης και Καλλονής μου κατέθεσαν όλα τα μείζονα ζητήματα που τους απασχολούν στη νησιωτική μας Λέσβο και αφορούν κατά βάση:

  • στο υψηλό ενεργειακό κόστος
  • στη ρήτρα αναπροσαρμογής
  • στις εργοδοτικές εισφορές που δεν εξισορροπήθηκαν δίκαια από τη νεκρά περίοδο της πανδημίας, αντίθετα βρέθηκαν χρεωμένοι επαγγελματίες με δεσμευμένους λογαριασμούς
  • στη δυνατότητα ένταξης όλων των μικρών επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα & προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στη χώρα μας, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερους από 9 απασχολούμενους), αποτελούν το 95% του συνόλου, απασχολούν το 47% των εργαζομένων και αποτελούν ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή έχει εστιάσει στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και προτείνει:

  • Πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Μείωση φορολογίας στα καύσιμα
  • Μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών
  • Απλούστευση της κρατικής γραφειοκρατίας

Παράλληλα το σημερινό διεθνές ψηφιακό περιβάλλον, διαμορφώνει νέες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες υψηλότερης παραγωγικότητας σε συνδυασμό με προσαρμοστικότητα, ευελιξία και δυνατότητες παραγωγικής αναπροσαρμογής.  Η μονομερής, συστηματική και ατελέσφορη εστίαση στο μέγεθος των επιχειρήσεων που παρατηρείται, στερεί τη δυνατότητα επεξεργασίας κρίσιμων παραγόντων, όπως είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρο στη στόχευσή του, ούτως ώστε να  δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης οικονομιών κλίμακας και τεχνολογιών αιχμής και έτσι να καταστήσουν το μικρό μέγεθος «πλεονέκτημα» στη νέα σύγχρονη ψηφιακή οικονομία.

Θα είμαι και τώρα και κυρίως μετά κοντά στους εμπόρους για να παλέψουμε μαζί για όλα όσα διεκδικούν ακόμα και σε πιο ειδικά ζητήματα, όπως στη βελτίωση της διασύνδεσης των απομακρυσμένων χωριών της Λέσβου, αλλά και στη διασύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη και γενικά την ηπειρωτική Ελλάδα. Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να υπάρξουν για να σταθεί όρθα η μικρομεσαία επιχείρηση, στην προστασία της επαγγελματικής στέγης, στα κίνητρα που οφείλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για να επιχειρήσει κάποιος στα ακριτικά νησιά μας.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει επιτέλους να βοηθηθεί ουσιαστικά και να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν «κλέφτης», όπως χωρίς περιστροφές μου μετέφεραν οι ίδιοι οι έμποροι ότι νιώθουν πως τους αντιμετωπίζει το κράτος. Τη νησιωτικότητα πρέπει και οφείλουμε να την προστατεύσουμε.

Βάσω Χοχλάκα

Υποψήφια Βουλευτής Ν.Λέσβου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ