Δευτέρα 12.10.2026

Συνεργασία με κινεζικό Γεωπάρκο UNESCO για τη συντήρηση απολιθωμάτων και τη διεθνή προβολή

Συνεργασία Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO καιYanqing Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από την Κίνα

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συντήρηση απολιθωμάτων και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στην Κίνα

Μεγάλη προβολή γνωρίζουν η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος στην Κίνα, μέσα από τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με το Yanqing Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από την Κίνα.

Η σημαντική αυτή παρουσία της Λέσβου στην Κίνα πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με αντικείμενο τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου, ο κ. Ηλίας Βαλιάκος και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου και από το Yanqing Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από την Κίνα συμμετείχαν ο Καθ. Jianping Zhang, και η Αν. Καθ. Lulin Wang από το Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου, ο κ. Zhang Bing, Διευθυντής του Γεωπάρκου Yanqing καθώς και μέλη του φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Yanqing.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνέχισης του διεθνούς προγράμματος συνεργασίας για τη συντήρηση απολιθωμάτων και τη μεταφορά επιστημονικής και τεχνικής τεχνογνωσίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η ανάπτυξη νέων κοινών δράσεων στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς, της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης του κοινού.

Η συνεργασία των δύο Γεωπάρκων στον τομέα της γεωδιατήρησης έχει ήδη δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος που υλοποιήθηκε στο Yanqing από το 2017 έως το 2019, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου συμμετείχε σε εργασίες προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης ιχνοαπολιθωμάτων δεινοσαύρων ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευση προσωπικού. Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συνάντηση δόθηκε στη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της συντήρησης απολιθωμάτων, αξιοποιώντας την εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην προστασία και συντήρηση απολιθωμένων φυτών και γεωλογικών μνημείων.

Μεγάλη προβολή της Λέσβου στα εκατομμύρια επισκεπτών

στα Μουσεία του Γεωπάρκου Yanqing στην Κίνα και τους μαθητές

Μεγάλη προβολή γνωρίζει το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος στα εκατομμύρια επισκεπτών στο μεγάλο Μουσείο της πόλης Yanqing καθώς και το Μουσείο Απολιθωμένου Ξύλου Qianjiadian, που βρίσκεται στο καλύτερα διατηρημένο τμήμα του Σινικού Τείχους στην Κίνα, όπου  σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου φιλοξενούν δύο μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος παρουσιάζονται με μεγάλες ενημερωτικές αφίσες, αυθεντικούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων και εποπτικό υλικό, τα οποία προβάλουν τη μεγάλη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου στα εκατομμύρια επισκεπτών των δύο Μουσείων.

Τα δύο Μουσεία καθώς και το σχολείο της περιοχής είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τον Καθ. Jianping Zhang, του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου Yanqing, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου και των δράσεων της έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιοχών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση που λειτουργεί στο σχολείο του γεωπάρκου, η οποία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει καθημερινά στους μαθητές τις εργασίες προστασίας και συντήρησης απολιθωμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή με τη συμβολή και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα απτά αποτελέσματα της διεθνούς συνεργασίας και παράλληλα μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία από τις εργασίες συντήρησης στη νέα γενιά, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης των μαθητών για την προστασία και διατήρηση των απολιθωμάτων και των γεωλογικών μνημείων.

Η εκπαιδευτική διάσταση αποτέλεσε εξαρχής σημαντικό μέρος του κοινού προγράμματος, το οποίο περιλάμβανε τόσο την εκπαίδευση προσωπικού όσο και την ενημέρωση μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της γεωδιατήρησης.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ