Σάββατο 25.09.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την εκκρεμότητα Πολάκη ο Τσιπρας επιχειρεί αντεπίθεση- Συναίνεση τέλος

Με το πέρας της θερινής ραστώνης πέφτουν τίτλοι τέλους στη “συναίνεση” που φαινομενικά παρέσχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση λόγω των καταστροφικών  πυρκαγιών του Αυγούστου.

Καταδείχθηκε ξεκάθαρα κατά την  η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δε φείσθηκε προσωπικών χαρακτηρισμών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά έδωσε και το σήμα για κριτική εφ όλης της κυβερνητικής ύλης.

Προγραμματική αντιπολίτευση

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν εξάλλου ότι η νέα πολιτική σεζόν (επισήμως σηκώνει αυλαία με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) , βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με διάθεση προγραμματικής μεν αλλά σκληρής αντιπολίτευσης. Υπάρχει η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου εξάλλου, πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πεδίο δόξης λαμπρό προκειμένου να “δικαιωθούν” οι από μήνες αιτιάσεις της πως η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να δημιουργήσει αίσθημα “ασφάλειας” στον Πολίτη, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Επιμένουν ωστόσο οι ίδιες πηγές,  να αποκρούουν μετά βδελυγμίας την πιθανότητα να αναζητήσει διέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ( για την δημοσκοπική του εικόνα η οποία πένεται ) σε λαϊκιστικές κορώνες και πολακικές ιαχές. Αντιθέτως, εξακολουθούν να “ομνύουν” στη σκληρή πολιτική κριτική με αντιπαράθεση προτάσεων.

Για την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εκφωνηθεί στις 19.09), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει ήδη προετοιμασία δια συσκέψεων και συναντήσεων με το Οικονομικό Επιτελείο του κόμματος αλλά και “τεχνοκρατικά” στελέχη και φορείς, εκτός κομματικού νυμφώνος.

Κοινοβουλευτικό πρέσινγκ

Και αν ο προγραμματισμός Τσίπρα για την ΔΕΘ βρίσκεται σε “πρωτόλειο” στάδιο , δεν ισχύει το ίδιο για την τακτική που θα ακολουθηθεί προσεχώς – αρχής γενομένης πιθανότατα- από την προσεχή εβδομάδα.

Και τούτο γιατί βάσει πληροφοριών, έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να εντείνει ο ΣΥΡΙΖΑ  την κοινοβουλευτική του πίεση στην Κυβέρνηση. Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις του ίδιου του Α. Τσίπρα αλλά και δια πρωτοβουλιών: Φερ ειπείν, ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα δια του προέδρου του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη θέσπιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όλους τους πληττόμενους από τις πρόσφατες πυρκαγιές και για όσο καιρό χρειαστεί.

Ατζέντα

Αρχές του καλοκαιριού ήταν όταν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ διατύπωναν τις εκτιμήσεις τους περί “καυτού Φθινοπώρου”, και η χρονική επισήμανση αφορά στο ότι δεν είχαν εκδηλωθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά ούτε και οι ζοφερές προβλέψεις για την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας με την απειλητική αναζωπύρωση της Πανδημίας.

Δεδομένων και των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ …πολλαπλασιάζει τον βαθμό επικινδυνότητας στις εκτιμήσεις του για την επόμενη ημέρα στις οποίες συγκαταλέγει και την Οικονομία. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν βλέπει να διατρέχει η Ελλάδα κίνδυνο για ένταξη σε νέα μνημόνια μεν αλλά ταυτοχρόνως έχει ανάψει αλάρμ για την αύξηση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση στην Κουμουνδούρου είναι η αξιοποίηση κάθε πρόσφορων δεικτών ή δυσκολιών για την κυβέρνηση προκειμένου να γεμίσει τη φαρέτρα του αφηγήματός του κόμματος περί κυβέρνησης κατώτερης των προσδοκιών σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Υπ αριθμόν μία προτεραιότητα , εκπεφρασμένη μάλιστα, η αποδόμηση του πρωθυπουργικού και κυβερνητικού προφίλ για την διαχειριστική του ικανότητα.

Σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους άλλωστε στα δυο χρόνια που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στα αντιπολιτευτικά έδρανα, στελέχη του κόμματος παραδέχονται πως το κόμμα αναμετριέται πρωτίστως με το κακό κυβερνητικό παρελθόν του και δευτερευόντως με την Κυβέρνηση. Η …περιρρέουσα ” ευτυχώς που δεν μας έτυχε η πανδημία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα είχαμε υπουργό τον Πολάκη”, παραμένει το μεγάλο αγκάθι της Κουμουνδούρου στον δρόμο της για ολική επαναφορά.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ