Παρασκευή 21.06.2024

Συστήματα ΑΙ που θα αλλάξουν τον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρήσεων είναι ήδη εδώ

Του Άγη Βερούτη

Μέχρι πρόσφατα, στην εποχή μας, η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πρόσβαση σε κορυφαίου επαγγελματικού επιπέδου πληροφόρηση και ανάλυση (εταιρείες όπως του Γουόρεν Μπάφετ: information whales) και εκείνους που λαμβάνουν την πληροφόρησή τους από δημοσιεύματα και δημόσια πληροφόρηση (όλοι οι υπόλοιποι) φαινόταν στα οικονομικά και επιχειρηματικά τους αποτελέσματα.

Όμως, μια νέα κατηγορία εφαρμογών που έρχεται να προστεθεί σε όσες δημιουργήθηκαν την προηγούμενη τριετία, τα συστήματα Retrieval Augmented Generation, απειλούν να ισοπεδώσουν την διαφοροποίηση αυτή και να εξουδετερώσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα των πολύ μεγάλων παικτών, τουλάχιστον όσον αφορά σε μεσαίους και μεγάλους παίκτες του τοπικού και παγκόσμιου επιχειρείν, που όμως ως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα ανάλυσης ωκεανών πληροφοριών και στοιχείων.

Οι μεγάλες εταιρείες διαχειρίζονται καθημερινά τεράστιους όγκους δεδομένων, οι οποίοι περιλαμβάνουν κρίσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία, τους πελάτες και τους ανταγωνιστές τους. Η αποθήκευση αυτών των δεδομένων σε εσωτερικά συστήματα RAG (Retrieval-Augmented Generation) GPT (Generative Pre-trained Transformer) προσφέρει πολλαπλά οφέλη που μπορούν να ενισχύσουν τη λήψη αποφάσεων και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, και κυρίως να οδηγήσει σε δράσιμες αναλύσεις των διαθέσιμων πληροφοριών, σε ανάλυση που είναι αδύνατον να εκτελέσει οποιοσδήποτε αναλυτής που δεν έχει αποστηθίσει χιλιάδες έγγραφα, εκατομμύρια emails και εκατοντάδες εσωτερικές εκθέσεις.

Η αποθήκευση δεδομένων σε εσωτερικά συστήματα RAG GPT που σιγά σιγά χτίζονται κατά παραγγελία για μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς, διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες τους παραμένουν εντός του ελέγχου της εταιρείας, μειώνοντας τον κίνδυνο παραβιάσεων και απωλειών.

Με τη διαχείριση των δεδομένων εσωτερικά, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας και να διασφαλίσουν την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών από εξωτερικές απειλές και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με την παγκόσμια νομοθεσία για τα ευαίσθητα δεδομένα.

Επίσης, η χρήση αυτών των συστημάτων επιτρέπει στις εταιρείες να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα τους για τη λήψη πιο έξυπνων και κυρίως ενημερωμένων αποφάσεων. Μπορούν να αναλύουν γιγαντιαίους όγκους δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας πολύτιμες επισημάνσεις και αναγνώριση μοτίβων στις πληροφορίες αυτές, καθώς και να κάνουν προβλέψεις που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε υποθέσεις εργασίας.

Τα εσωτερικά συστήματα  αυτά Τεχνητής Νοημοσύνης (συστήματα in-house) επιτρέπουν στις εταιρείες να αποθηκεύουν απόρρητες πληροφορίες και εσωτερικές συνομιλίες που έχουν γραφτεί στα emails των στελεχών τους εδώ και δεκαετίες, και να αντλούν γνώση από αυτά, που δεν είναι διαθέσιμα σε κανένα εξωτερικό ή δημόσιο σύστημα ΑΙ όπως τα chatGPT, και τα αντίστοιχα συστήματα άλλων εταιριών που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Αυτές οι λύσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις επιχειρηματικές στρατηγικές του καθενός παίκτη, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ακόμα και των (ως πρόσφατα) information whales.

Παρόλο που η εγκατάσταση και η συντήρηση εσωτερικών συστημάτων RAG GPT μπορεί αρχικά να απαιτεί σημαντική επένδυση δεκάδων, εκατοντάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ (κυρίως για την συγκέντρωση και ψηφιοποίηση όλων των εσωτερικών εγγράφων τους), μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε άλματα της κερδοφορίας τους, επιλογή επενδύσεων με πολλαπλάσια απόδοση, και σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Για τις μεγάλες εταιρείες που συχνά υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση δεδομένων, τα εσωτερικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης RAG GPT διευκολύνουν τη συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση και ταυτόχρονη προστασία των δεδομένων αυτών εντός των τειχών τους.

Η δυνατότητα επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια ενισχύει την καινοτομία. Οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες, να βελτιώσουν προϊόντα και υπηρεσίες, και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο με εργαλεία ΑΙ που ως πριν μια δεκαετία έμοιαζαν επιστημονική φαντασία.

Η αποθήκευση και η χρήση δεδομένων μέσω εσωτερικών συστημάτων RAG GPT ορίζει μια νέα φάση στην απόδοση των μεγάλων επιχειρήσεων, εκείνες που αξιοποιούν πλήρως τις εσωτερικές πληροφορίες τους και μετατρέπουν την γνώση αυτή σε πλούτο, και εκείνες που θα μείνουν ολοένα και περισσότερο πίσω από τις πρώτες.

Πιθανότατα δεν είναι μακριά η χρονική στιγμή που ένας μικρός όμιλος που επενδύει σε τέτοια εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων με ΑΙ θα ξεπερνά σε οικονομικό αποτέλεσμα κολοσσούς χιλιάδων εργαζόμενων που επιμένουν στις παλιές μεθόδους των αποφάσεων δια επιτροπών και ατέρμονων συζητήσεων.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στη διακυβέρνηση των κρατών, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά μεγάλα συστήματα που να μπορούν να “χωνέψουν” τους ωκεανούς εγγράφων και κανόνων με βάση τους οποίους λειτουργούν τα κράτη.

Φυσικά σε κάθε τέτοιο σύστημα που θα του ζητάμε να βρει μια βελόνα στα άχυρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που όταν θα ρωτάει το σύστημα αν αυτό που βρήκε είναι βελόνα ή αγκάθι, θα ξέρει να δει τη διαφορά και να πάρει τη σωστή και πλήρως πληροφορημένη απόφαση.

Το μέλλον για αυτά τα συστήματα είναι τώρα!

Ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε λίγες μεγάλες εταιρείες, που σύντομα θα καταπιούν όποιον ανταγωνιστή θα μείνει πίσω!

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.