Κυριακή 22.05.2022

Τα 600 ευρώ, ο Τσίπρας και η προπαγάνδα της απελπισίας

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει στους λογαριασμούς του ρεύματος και την ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το σποτ με το οποίο καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος την προσεχή Κυριακή ζητώντας τους να στείλουν πίσω τον λογαριασμό. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός έρχονται να καταρρίψουν και αυτό το αφήγημα με αποτέλεσμα να μπει σε λειτουργία ένας μηχανισμός που πατά πάνω στα αναδρομικά που θα δοθούν στους καταναλωτές με επίκεντρο τα 600 ευρώ. Με μια προπαγάνδα που αποκρύπτει την πραγματικότητα μπροστά στην αγωνία και την ανησυχία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη Πέμπτη προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της κοινωνίας και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται. Μεταξύ αυτών, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της ενεργοποίησης μια προπαγάνδας που εκφεύγει κάθε λογικής αλλά επιτρέπει τη χρήση εύηχων συνθημάτων το θέμα των αναδρομικών που θα δοθούν στους καταναλωτές.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συγκεκριμένη:

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ».

Δηλαδή θα επιστραφεί το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 και το όριο αυτής της επιστροφής θα είναι τα 600 ευρώ. Το όριο, το ανώτατο ποσό που δύναται να λάβει κάποιος και όχι ένα ποσό πάγιο που θα δοθεί σε όλους αφού ούτως ή άλλος εξαρτάται από το ύψος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που υπέστη αφενός και από το γεγονός ότι αυτές θα επιδοτηθούν ουσιαστικά αναδρομικά σε ποσοστό 60%. Με απλά λόγια η επιστροφή θα είναι ΈΩΣ 600 ευρώ, διότι αυτή την έννοια έχει το γεγονός πως τίθεται ανώτατος όριο.

Φευ! Ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν πως βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό ώστε όταν γίνουν οι σχετικές καταθέσεις των αναδρομικών ποσών να εξαπολύσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ώστε να συντηρήσουν ίσως και τη μοναδική τους την τελευταία ελπίδα να έχουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα ανεξαρτήτως αν αυτό θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έκανε και με την κρίση της πανδημίας, περιδιαβαίνει την Ελλάδα, καλεί από τους πολίτες να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να τον ψηφίσουν για αρχηγό όχι διότι ανησυχεί για την έκβαση της «εκλογικής μάχης» δεδομένου ότι είναι ο μόνος υποψήφιος αλλά για να καταγράψει έναν αριθμός που δε θα τον φέρει σε μειονεκτική θέση έναντι για παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία την προηγούμενη Κυριακή πήγαν στις κάλπες περίπου 180.000 μέλη του τρίτου κόμματος της Βουλής μόνο και μόνο για να αποφασίσουν την επαναφορά του… πράσινου ήλιου.

Και στις περιοδείες του υποστηρίζει αυτό που είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real:

«Ο κύριος Μητσοτάκης ή πρέπει να έχει πολύ κακούς συμβούλους επικοινωνίας ή πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς τον προέτρεψαν να υποσχεθεί στο διάγγελμά του επιστροφή 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε καταναλωτή για το εξάμηνο Δεκεμβρίου-Μαΐου και την επόμενη ημέρα οι υπουργοί του να αποκαλύπτουν ότι το συνολικό ποσό αυτού του μέτρου ανέρχεται σε 280 εκατ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρακάμψει την αναφορά που γίνεται για τα 600 ευρώ τα οποία είναι και το ανώτατο όριο της επιστροφής. Μιλά, όπως έκανε χθες και ο Νάσος Ηλιόπουλος για 600 ευρώ επιστροφή σε όλους και έτσι στήνεται και το αφήγημα της επόμενης ημέρες. Η δε συλλογιστική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλή:

«Με δεδομένο ότι το σύνολο των καταναλωτών είναι 4,2 εκατομμύρια πρώτες κατοικίες που έχουν ήδη πληρώσει χιλιάδες ευρώ αισχροκέρδειας στους λογαριασμούς τους, αντιλαμβάνεστε κάνοντας μια απλή διαίρεση ότι μεσοσταθμικά θα επιστραφούν 66 ευρώ σε κάθε καταναλωτή και όχι 600»

Και το συμπέρασμα που δείχνει πως θα κινηθεί μετά την υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης ενδεικτικό: «Όταν αυτό αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών, θα αποκαλυφθεί και το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης που για άλλη μία φορά επιχειρεί ο κύριος Μητσοτάκης».

Το όλο εγχείρημα της Κουμουνδούρου και της πολιτικής ηγεσίας αποπνέει αέρα απελπισίας αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μπροστά στην αδυναμία του να πείσει τους πολίτες για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και όχι εύηχες υποσχέσεις για κατάργηση της ακρίβειας «με ένα νόμο και ένα άρθρο» επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού και μιας διχαστικής ρητορικής παλαιότερων ετών ίσως και αιώνων.

Η δημιουργία νέου κύματος αγανάκτησης όπως αυτό που τον έφερε στην εξουσία το 2015 έχει αποτύχει παταγωδώς την περίοδο 2019 – 2022 και οι πολίτες έχουν γυρίσει, στην πλειοψηφία τους την πλάτη σε ανάλογες προπαγάνδες απελπισίας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ